Je li ovo zaista najbolja video igra ikad napravljena?

Foto: Press

MNOGI su svjetski portali ovog tjedna četvrti i posljednji dodatak hit franšizi "Uncharted" hrabro proglasili "najboljom igrom ikad napravljenom", a kako to i inače biva, radi se o izjavi s kojom se možete i ne morate složiti.

Većim dijelom radi se o očekivanom hypeu koji nastaje oko mnogih visokobudžetnih naslova s velikom bazom vjernih i prečesto nekritičnih fanova koji u prvi mah nisu u stanju stvoriti potreban odmak pa im kraj nestrpljivog iščekivanja ponekad zna narušiti objektivnost.

Vidjeli smo to u slučaju novog "Star Warsa", a pitanje je možemo li u moru ekstremno pozitivnih kritika pronaći objektivnu, onu koja nije proizvod pompe ili plaćena reklama.  

Najbolji razlog da nabavite Plejku

Što se kritičara tiče, bez ikakve se sumnje radi o jednom od najboljih naslova 2016., a istog su mišljenja i vjerni fanovi koji Nathana Drakea prate od 2007. kada se prvi puta pojavio i oduševio kritičare koji su i "Drake's Fortune" proglasili igrom godine.

Drugi i po mnogima najbolji nastavak serijala, "Among Thieves" čitavu je priču podigao na viši nivo i postavio određene standarde, a utjecaj se mogao osjetiti i u očitim uzorima poput "Tomb Raidera" koji je u svom reboot izdanju postao daleko više nalik "Unchartedu" nego vlastitim korijenima.

U svakom slučaju, ova PS ekskluziva drugim je nastavkom i službeno postala najboljim razlogom za kupnju Sonyjeve konzole.

Bolje od holivudskih blockbustera

"Drake's Deception" pojavio se krajem 2011. i ponovio uspjeh iako su mnogi kasnije dali do znanja da je dvojka i dalje superiorna.

Razvojni tim Naughty Dog na tržište je u međuvremenu izbacio još jedan IP sličnog pristupa, a Neil Druckmann i Bruce Straley servirali su briljantni "The Last of Us" koji je unatoč paralelama koje ste vrlo lako mogli povući s "Unchartedom", postao u mnogočemu superiorniji uzoru, a i dan danas se smatra jednom od najboljih igara uopće.

Ovaj se tim pokazao dobitnom kombinacijom i u četvrtom nastavku gamerskog blockbustera koji bez problema možete usporediti s bilo kojim holivudskim visokobudžetnim projektom.

Neki će čak reći da su scenariji pojedinih video igara već odavno kompleksniji, bolje napisani, a ponekad i bolje odglumljeni od bilo čega što snimaju Michael Bay ili Zack Snyder.

Ovo je umjetnost

Ovo su projekti gdje ništa nije prepušteno slučaju. Druckmann je izvrstan scenarist, a glumci koji su se specijalizirali upravo za rad na video igrama (poput Nolana Northa i Troya Bakera) gotovo bez iznimke odrađuju vrhunski posao što igrače i emocionalno uvlači u priču i kompletno iskustvo čini daleko složenijim i slojevitijim nego starije generacije i neigrači vjeruju.

Igre su odavno nadrasle brkate vodoinstalatere i napucavanje svemirskih brodova i zapravo je smiješno naglašavati da ovo nije dječja igra, ali mainstream publika (pogotovo u ovim krajevima) i dalje ima određene predrasude iako se radi o biznisu koji ne samo da sve češće zaradom nadilazi one holivudskih blockbustera već se i na ovaj ili onaj način isprepleće s filmskom industrijom, a razlike između svijeta filma i video igara iz dana u dan sve su nevidljivije. Slučaj nedavno objavljenog "Quantum Breaka" dovoljno govori o trendu brisanja granica i ulasku u novu eru projekata koji su jednakoj mjeri video igre i TV serije.

To je nevjerojatan napredak u odnosu na vremena kada je i legendarni Roger Ebert dramatično izjavio da "video igre nikada ne mogu biti umjetnost".

Naravno, samo je jedan pogled na "Uncharted 4: A Thieve's End" dovoljan da promijenite mišljenje jer ovo je možda i najkompleksniji vid umjetnosti koji nevjerojatnom lakoćom spaja glazbu, film, slikarstvo, književnost i pritom gotovo svakog konzumenta tih djela na nevjerojatne načine uvlači u nove svjetove koji iz godine u godinu postaju sve kompleksniji i otvoreniji.

Filmovi, video igre, video igre-filmovi i filmovi prema video igrama

No, ne smijemo zaboraviti da se ovdje u prvom redu radi o zabavi, a "Uncharted" je bio i ostao ekvivalent ljetnog blockbustera koji će vam ovog puta oduzeti između 12 i 16 sati, ovisno o načinu igre.

Još smo u najavama mogli vidjeti da su ulozi veći, da je iskustvo očito na svakom koraku i da je pred nama još jasniji hibrid video igre i filma koji u istom trenutku uspijeva zadovoljiti potrebe na oba fronta.

Četvrti je nastavak još konkretniji korak u stvaranju dojma da "igrate film", ali ne na onaj pomalo iritantan način na koji je to činio "The Order: 1886". Istina, izgledao je prekrasno, ali većinu nam je vremena odbijao prepustiti kontrolu nad likovima pa ste imali osjećaj da gledate film koji ponekad možete i zaigrati.

Iako je svojevremeno postojala namjera da "Uncharted" postane film (dakle, moderniji Indiana Jones), pitanje je ima li uopće razloga za to jer ovaj tip igara dovoljno je "filmičan".

Na posljetku, radi se o igrama nastalim na očitim filmskim uzorima. Primjerice, "The Last of Us" je igra izvanredne priče, ali u filmskoj varijanti (o kojoj se također govori), gledali bismo "The Road" sa zombijima. Dodajte na sve to činjenicu da živimo u vremenima youtub milijunaša koji svoje bogatstvo duguju interesu klinaca da ih gledaju kako igraju i pred vama se odjednom otvara neobičan svijet u kojem je potreba za filmovima prema video igrama, najblaže rečeno, kompleksno pitanje.

S druge strane, "Warcraft" i "Assassin's Creed" pokazat će kako "diše" publika jer ako čelni ljudi velikih studija nanjuše pare, snimit će se najmanje deset nastavaka "Uncharteda".

Najbolje ili "najbolje"

U svakom slučaju, ovo se događa kad imate provjerenu ekipu, veliki budžet, želju da napravite najbolji nastavak u već ionako fantastičnoj franšizi i kompaniju poput Sonyja koja je u marketing svog najjačeg naslova utukla kompletan budžet pa ste reklame za naslov mogli vidjeti na sve od buseva do nogometnih stadiona tijekom važnih utakmica.

Ovo je igra na sigurno, ali pokazalo se da je riječ o uspješnoj igri na sigurno.

Da, jedina stvarna novost je uže, ali uspjeh "Call of Dutyja" ili "GTA V" dokaz je da igrači ne padaju nužno na novitete već provjereni sadrža. Na kraju krajeva, radi se o spektaklu koji će već na prvi pogled oduševiti raju, a samo će vrijeme pokazati radi li se o naslovu koji će ostati u sjećanju kao jedna od najboljih igara svih vremena ili lijepa, ali zapravo samo solidna igra koju smo pod naletom adrenalina (i dobro odrađenog marketinga) proglasili najboljom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.