Jaguar se prišuljao velikom mravojedu iza leđa, a ono što se dogodilo sljedeće mnoge je iznenadilo

Foto: Luke Massey

USRED stočarskog ranča u Pantanalu, najvećem vlažnom tropskom području na svijetu, neobična scena odigrala se između jaguara i mravojeda.

Ono što je mnoge začudilo je kako jaguar, iako mu se prišuljao, nije napao mravojeda nego ga je samo promatrao. Jedan od istražitelja na projektu Pantanal Jaguar, Fernando Rodrigo Tortato, kaže kako to nije toliko uobičajeno kako se čini. Naime, manje od pet posto jaguarove prehrane na tom području otpada na mravojede. Umjesto toga, oni se hrane kapibarama, kajmanima i pekarijima, sisavcima srednje veličine iz reda parnoprstaša.

No fotograf Luke Massey, koji je scenu promatrao i snimao iz kanua, kaže kako je to jedna od najneobičnijih scena kojima je prisustvovao. Scenu je snimio u rujnu 2017. godine, a ovih dana objavio ju je i National Geographic.

"Kad sam vidio da se jaguar približava velikom mravojedu - potpuno nesvjesnom što se događa - pretpostavio sam da ću svjedočiti ubojstvu ili žestokom okršaju. Nisam očekivao da jaguar legne i gleda", kaže Massey. "Jaguar je možda bio punog želuca i samo je bio znatiželjan oko velikog mravojeda", rekao pak je Tortato.  

Drugačije viđenje dao je konzervator Charles Munn, CEO safari tvrtke SouthWild. "Jedini razlog zbog kojeg jaguar nije napao velikog mravojeda je zbog njegovih golemih kandži. Sisavac čudnog izgleda ima tajno oružje - oštre, deset centimetara duge kandže kojima obično ruje po mravinjacima, no mogu biti i fatalne za napadače", rekao je.

U rujnu 2016. kamera u brazilskom rezervatu Gurupi snimila je okršaj jaguara i mravojeda. "Vjerujem da je taj filmić dio ove priče", kaže Munn. "Da je jaguar napao mravojeda na jezeru, on bi mu uzvratio smiješno oštrim i moćnim kandžama zbog čega je mogao zadobiti i fatalne ozljede", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.