Izbor za Miss Fidžija pretvorio se u bitku za krunu, priča je potpuno luda

Foto: Instagram

NA FIDŽIJU je nedavno održan izbor za Miss Universe te zemlje, na kojem je 24-godišnja studentica, Indijka Manshika Prasad odnijela titulu najljepše. No ubrzo nakon toga, prema riječima jednog od sudaca, situacija na izboru ljepote postala je najblaže rečeno vrlo ružna.  

U sljedećih nekoliko dana pojavile su se brojne kontroverze. Kraljica ljepote svrgnuta je s trona nakon iznošenja teških optužbi i pojavljivanja mračnih likova vrlo bliskih s jednom od natjecateljica, piše BBC. 

Proglašena nova misica 

Manshika je prvi put saznala da nešto nije u redu dva dana nakon pobjede kad je Miss Universe Fiji izdao priopćenje za javnost. Rečeno je da je došlo do ozbiljnog kršenja pravila i da će uskoro biti objavljeni revidirani rezultati. 

Nekoliko sati kasnije Manshiki je rečeno da u studenom neće putovati u Meksiko na natjecanje za Miss Universe. Njeno mjesto zauzet će drugoplasirana Nadine Roberts, 30-godišnja manekenka i poduzetnica iz Sydneyja, čija je majka s Fidžija. 

Optužbe o namještanju glasova 

U priopćenju se navodi da nisu poštovane procedure i da je Manshika izabrana namještenim glasanjem, što joj je dalo prednost, ali i donijelo financijsku korist voditelju događaja. 

Izbezumljena Manshika rekla je da će se suzdržati od izjava na društvenim mrežama, ali i upozorila da postoji "mnogo toga o čemu javnost ne zna". U međuvremenu je nova kraljica ljepote poslala poruku podrške. "Svi smo pogođeni ovim", napisala je Nadine na Instagramu i zahvalila organizaciji na brzoj reakciji. 

No oni koji su sudjelovali u natjecanju nisu bili zadovoljni jer se previše stvari nije poklapalo.  

"Manshika je bila jasna pobjednica"

"Sve je išlo tako glatko. Bila je to tako sjajna večer, tako uspješan nastup. Puno je ljudi govorilo da nikada nisu vidjeli da se djevojke na izboru tako dobro slažu", izjavila je Melissa White, jedna od sedmero članova žirija. 

Kako se natjecanje bližilo vrhuncu u petak navečer, članovi žirija zamoljeni su da zapišu ime ljepotice za koju misle da bi trebala biti sljedeća Miss Fidžija. "U ovoj fazi Manshika Prasad bila je jasna pobjednica. Ne samo na temelju onoga što je pokazala na pozornici već i na temelju toga kako je komunicirala s drugim djevojkama", objasnila je članica žirija Jennifer Chan, a većina kolega iz žirija složila se s njom. 

No dok je nova Miss Universe Fidžija stajala na pozornici, blistajući sa svojom svjetlucavom tijarom, suci su primijetili da nešto nije u redu. S njezine desne strane stajala je vidno uzrujana Nadine Roberts. 

Sljedeći dan Manshika je otišla na slavljenički izlet brodom s članovima žirija. "Bila je zadivljena i govorila je da će se njezin život sada promijeniti. Ona je utjelovljenje osobe dobrog srca koja zaslužuje ono što joj se događa. To mi je samo potvrdilo da sam odabrala pravu djevojku", kaže Chan. 

Članica žirija pobudila sumnju

Međutim, još uvijek nije bilo službene potvrde pobjede Manshike Prasad. I ne samo to, jedna od članica žirija nije se pojavila na putovanju. Riječ je o Riri Febriani, koja predstavlja Lux Projects, tvrtku koja je kupila licencu za održavanje Miss Universe na Fidžiju. 

"Sjećam se da sam pomislila kako je to čudno. Ali samo je rekla da ima puno posla i da mora razgovarati sa svojim šefom", ispričala je White, članica žirija koja je dijelila sobu s Febriani. 

"Dobro sam se slagala s njom, činila mi se jako dragom osobom. Ali tog dana kad nije došla na brod, njezino se ponašanje nekako promijenilo. Samo je ponavljala da je jako zauzeta poslom, uvijek na telefonu s tim Jamiejem", ispričala je White. 

Tvrtka koja je kupila licencu htjela drugu misicu 

Inače, Miss Universe višemilijunski je biznis koji djeluje poput franšize - trebate kupiti licencu koja vam omogućuje korištenje brenda i prodaju ulaznica za događaj. Te su licence skupe i u malim zemljama teško je pronaći nekoga tko je spreman financirati nacionalno natjecanje - zbog čega Fidži nije prijavio natjecateljicu od 1981. No ove je godine tvrtka za gradnju nekretnina Lux Projects kupila licencu, a Febriani je bila njihova predstavnica u žiriju i osoba zadužena za komunikaciju s medijima. 

Ispostavilo se da Lux Projects nije bio zadovoljan ishodom glasanja žirija. U priopćenju za medije navode da je i nositelj licence trebao dobiti jedan glas, koji ugovorni organizator Grant Dwyer nije računao. Lux Projects bi glasao za Nadine Roberts, pa bi rezultat bio izjednačen (4:4.) Štoviše, nositelj licence također je trebao imati "odlučujući glas", čime bi Nadine postala pobjednica. 

Suprug nove misice upetljan u muljažu 

"Malo sam kopala i ispostavilo se da je Lux Projects bio blisko povezan s australskim biznismenom Jamiejem McIntyrom. A Jamie McIntyre oženjen je za Nadine Roberts", otkrila je White. 

McIntyre, inače poduzetnik i investitor, u braku je s Nadine Roberts od 2022. godine. Zanimljivo je i da mu je 2016. zabranjeno poslovanje u Australiji na jedno desetljeće zbog upletenosti u investiciju u kojoj su ulagači izgubili više od sedam milijuna australskih dolara. 

"Gospodin McIntyre nema nikakve veze s tvrtkom koja drži licencu za izbor, ali je djelovao kao savjetnik budući da je dioničar u povezanim tvrtkama", rekli su njegovi predstavnici. 

Međutim, Instagram stranica tvrtke sadrži video u kojem McIntyre daje savjete za ulaganje u nekretnine, kao i poveznicu na 21st Century University, tvrtku za nekretnine sa sjedištem na Baliju, koja je u njegovom vlasništvu. BBC također doznaje da je Jamie bio na liniji tijekom telefonskih razgovora između Roberts i organizatora natjecanja Granta Dwyera. Njegovi predstavnici inzistiraju na tome da su optužbe da je bio upleten odluku žirija zapravo teorija zavjere, no priznali su da je davao savjete vlasniku licence. 

Dobar ishod za istinsku pobjednicu

Međutim, za Manshiku Prasad ishod je ipak bio dobar. U petak je na jednom od svojih korisničkih profila na društvenim mrežama objavila da je doista ponovno okrunjena za Miss Fidžija 2024. 

Organizacija Miss Universe je nakon utvrđivanja činjenica ispravila nepravdu nanesenu Manshiki. Ipak, Nadine Roberts ne odustaje od titule te se na Instagramu opisuje kao "istinska Miss Universe Fidžija 2024.".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.