Istraživanje pokazalo da virtualna stvarnost pomaže ljudima nositi se sa strahovima

Screenshot: YouTube

VIRTUALNA stvarnost, koja se zasad uglavnom koristi u industriji videoigara, mogla bi pomoći u liječenju psihotičnih poremećaja, pokazalo je istraživanje koje je nedavno objavljeno u znanstvenom časopisu The Lancet Psychiatry.

U članku je opisan eksperiment koji je proveden na Oxfordu, koji je ispitivao utjecaj virtualne stvarnosti na agorafobiju, strah od boravka na otvorenom prostoru, koji je jedan od simptoma psihoze.

Eksperiment

U periodu od šest tjedana jedna je skupina pacijenata, koja pati od agorafobije, imala šest terapeutskih sesija u virtualnoj stvarnosti. Ispitanici su sesiju započinjali u virtualnom uredu terapeuta, a potom bi se virtualno prebacivali na otvorene prostore, poput autobusnih stanica, kafića i slično.

I jedna i druga grupa pacijenata istovremeno je nastavila i s konvencionalnom terapijom, odnosno s lijekovima i psihijatrijskim kontrolama.

Rezultati su potvrdili očekivanja znanstvenika.

Osjetna poboljšanja

Ispitanici koji su u eksperimentu koristili i virtualnu stvarnost pokazali su puno bolji napredak od onih koji su se liječili uobičajenim metodama, pokazali su rezultati istraživanja. Profesor Daniel Freeman, jedan od autora istraživanja, rekao je kako se time potvrdila njihova početna pretpostavka.

"Priroda virtualne stvarnosti potaknula je pacijente na ponašanja koja bi prije smatrali rizičnima. Ako nešto uspiješ u virtualnoj stvarnosti, dobra je šansa da ćeš to uspjeti i u stvarnom svijetu", dodao je znanstvenik.

"Konačno mogu gledati ljude u oči bez anksioznosti"

Istaknuo je i kako je eksperiment bio pun pogodak te da je doveo do toga da mnogi pacijenti osjećaju osjetne promjene u svakodnevnom životu te da je virtualna stvarnost najviše pomogla onima koji su imali najgoru agorafobiju.

Njegove riječi potvrđuju i ispitanici. "Nakon sedam godina bolesti osjećam se puno bolje. Konačno mogu gledati ljude u oči bez anksioznosti. Mogu hodati ulicom a da ne brinem zbog toga što netko hoda prema meni. Mogu ući u kafić, a osjećam više samopouzdanja i oko vožnje autobusom", riječi su jednog od ispitanika.

Znanstvenici napominju i kako se od terapije virtualnom stvarnosti u budućnosti može puno očekivati. Primjerice, VR naočale bi se mogle distribuirati oboljelima koji bi ih mogli staviti prije izlaska, a pretpostavka je da se virtualna stvarnost može koristiti i u druge medicinske svrhe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.