Liječnice objavljuju fotke u badićima nakon što su neki to nazvali neprofesionalnim

Foto: Twitter

DRUŠTVENE mreže preplavile su fotografije liječnica u bikinijima, a sve je počelo objavom jedne studije u magazinu Journal of Vascular Surgery, koja se bavila proučavanjem profila medicinskih djelatnika na društvenim mrežama. Cilj studije je bio objavljuju li "neprofesionalan ili potencijalno neprofesionalan sadržaj".

"Polovica pripravnika i uskoro diplomanata vaskularne kirurgije ima račun na društvenim medijima, a više od četvrtine njih objavljuje neprofesionalan sadržaj. Mladi kirurzi bi trebali biti svjesni izlaganja neprofesionalnog sadržaja kojemu mogu pristupiti pacijenti, kolege i budući/sadašnji poslodavci", stoji u studiji koja je razbjesnila mnoge medicinske djelatnike.

Iako se na prvu čini da studija za cilj ima upozoravanje mladih liječnika o tome da poslodavci prilikom zapošljavanja nerijetko provjeravaju profile na društvenim mrežama (prema CareerBuilderu, to radi čak 70 posto poslodavaca), zapravo je izazvala negativne reakcije u medicinskim krugovima jer je, zaključili su mnogi, posramila medicinske djelatnike, i to u prvom redu žene.

Naime, ono što je studiji zamjereno jest to da je tim pretežno muških istraživača kao "neprimjeren" sadržaj ocijenio "provokativno poziranje u badićima i kostimima za Noć vještica" te "konzumiranje ili poziranje s alkoholom".

Zbog toga je na Twitteru buknuo hashtag #MedBikini, pod kojim su liječnice masovno počele objavljivati svoje fotografije u badićima te s čašom alkohola u rukama.

"Neka se je*u takvi 'profesionalni standardi'. Ovo sam ja s alkoholom u bikiniju", "Nema ništa neprofesionalno u plivanju u bazenu u svom dvorištu", "Ja sam žena u medicini koja voli putovati na egzotična mjesta i odijevati se prikladno situaciji. Neću nositi kutu i klompe na Havaje. To me ne čini neprofesionalnom ni manje inteligentnom u usporedbi s muškim kolegama", "Dobro radim svoj posao, profesionalna sam. Doktorica sam, ali i osoba", pišu liječnice uz fotografije koje su oduševile društvene mreže.

Akciji su se pridružili i neki muškarci.

"Evo i moje tijelo da podržim kolegice. Bez svoje mentorice na fakultetu ne bih nikad postao kirurg kakav sam danas", "Izgledam li i ja ovako neprofesionalno ili se to ne odnosi na mene?", pisali su i neki liječnici uz svoje fotografije s plaže.

Jedan od autora studije dr. Jeff Siracusa nakon velikog odjeka na društvenim mrežama ispričao se zbog načina na koji je rad predstavljen. "Naša namjera je bila osnažiti kirurge, osvijestiti ih i potaknuti da samostalno odluče što žele da pacijenti i poslodavci na društvenim mrežama vide iz njihovog privatnog života. Međutim, očito je da to nije bio rezultat. Pojam profesionalnosti u medicini se brzo mijenja i moramo podržati pripravnike bez osude", napisao je na društvenim mrežama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.