Influenceri u bolnicama: Kupanje u "europskim Maldivima" jako je opasno

Foto: Instagram

PREDIVNO jezero nevjerojatno tirkizne boje na vrhu planine Monte Neme u španjolskoj Galiciji privlači brojne posjetitelje, kojima se naročito sviđa to što na fotkama izgleda poput Maldiva.

Kako bi fotke na Instagramu izgledale što bolje, mnogi od njih se i okupaju i neko vrijeme poziraju u jezeru, što kasnije gadno požale.

Posljedice su osip, svrab, mučnina i malaksalost.

Naime, glavna prednost jezera, njegova tirkizna boja, rezultat je kemijske kontaminacije jezera još u vrijeme Drugog svjetskog rata. Zbog toga ga nazivaju Otrovnim Maldivima i Galicijskim Černobilom, no brojnim posjetiteljima ti nazivi očito ne služe kao upozorenje da bi trebali razmisliti prije nego što skoče u vodu.

U Europi se nalazi još jedno takvo jezero, ono nedaleko od Novosibirska koje "od milja" nazivaju Sibirskim Sejšelima. U blizi njega nekoć se nalazio rudnik volframa, a u jezero su se odlagale toksične kemikalije. S obzirom na to da je i tamo voda kristalno čista, mnogi su u nju ulazili, a posljedice su bile iste kao u Španjolskoj.

Manuel Ferreiro, liječnik sa španjolskog sveučilišta La Coruña, tvrdi da su osip, povraćanje i proljev uobičajene posljedice izlaganja otrovnoj vodi.

"Iako je taj krajolik naizgled idiličan, on je potpuno otrovan jer je kontaminiran kemikalijama", upozorio je i dodao da je voda zatrovana već desetljećima jer je tlo upilo tone teških metala.

Španjolski Publico objavio je ispovijest influencerice koja se okupala u jezeru jer joj je izgledalo lijepo, a tvrdi da nije vidjela znakove da je kupanje zabranjeno. Otkrila je da je ubrzo počela povraćati, a dva tjedna se borila s osipom na koži.

Stručnjaci upozoravaju da dulja ili ponovljena izloženost vodi u jezeru može ozbiljno narušiti zdravlje.

Da je rusko jezero jednako opasno, dokazuje i primjer ruske aktivistice Ulijane Artamonove, koja je za Siberian Times otkrila da su joj se nos i grlo osušili nakon poziranja na jezeru, a na licu joj se pojavio osip. Priče drugih posjetitelja otkrivaju koliko je jezero otrovano. Tako su nekima otpadali potplati s obuće, a miris oko jezera sličan je onom deterdženta za rublje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.