Ikea će posluživati mesne okruglice bez mesa

Foto: Instagram

IKEA se priključila trendu bjelančevina biljnog podrijetla. Lanac trgovina namještajem, poznat po svojim švedskim mesnim okruglicama, radi na novoj verziji ove hrane koja ”izgleda kao meso i ima okus mesa, ali je sačinjena od bjelančevina biljnog podrijetla”, objavljeno je prošlog tjedna. U konačnici, Ikeina je namjera prodavati mesne okruglice s biljnim bjelančevinama u svim svojim restoranima širom svijeta, piše CNN.

Potražnja za alternativnim bjelančevinama na biljnoj bazi raste zato što potrošači traže zdraviju prehranu i nove načine da smanje svoj utjecaj na okoliš. Ovih se dana pokazalo koliko je popularan ovaj trend, kako među potrošačima, tako i među investitorima. Prošlog četvrtka se dionica kompanije Beyond Meat, koja proizvodi bezmesne alternative govedini, svinjetini i piletini, počela prodavati po 46 dolara, što je 84 posto više od cijene u inicijalnoj javnoj ponudi (25 dolara). I inicijalna cijena bila je viša od onoga što je kompanija prognozirala (od 19 do 21 dolara). Rast se nastavio. Dan je dionica Beyond Meata završila na 65,75 dolara ili 163 posto iznad cijene u inicijalnoj javnoj ponudi.

U međuvremenu se kompanija Impossible Foods, koja prodaje bjelančevine biljnog podrijetla kreirane da izgledom i okusom odgovaraju mesu nakon što se pripreme i posluže u restoranima, muči kako bi zadovoljila povećanu potražnju za svojim proizvodima. Prije nekoliko dana, ubrzo nakon što je Burger King objavio kako svoj bezmesni Impossible Whopper namjerava prodavati u cijeloj zemlji, kompanija je objavila da je zbog povećanog interesa došlo do nestašice.

Ikea je navela da provodi testove i razvija prototipove s raznim potencijalnim partnerima te da još nije odlučila s kojim će dobavljačem surađivati. Švedska kompanija planira isprobati novi proizvod na odabranim tržištima u veljači 2020. godine. Trenutačno Ikea poslužuje lokalna jela s bjelančevinama na biljnoj bazi kao sastojkom na nekim tržištima. Nova ponuda na Ikeinu jelovniku bit će peta varijanta mesnih okruglica, nakon klasične, vegetarijanske, one od piletine te lososa i bakalara. Cijena bi trebala biti ista kao za klasične mesne okruglice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.