Idući tjedan počinje 70. Splitsko ljeto, Carmina Burana otvara festival

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Scenska izvedba kantate Carmina Burana premijerno će u ponedjeljak na Peristilu otvoriti 70. Splitsko ljeto, najavljeno je u srijedu na konferenciji u splitskom HNK.

Ravnatelj Splitskog ljeta Vicko Bilandžić je uvjeren da će Carmina Burana biti jedna od repriziranijih opernih izvedbi te je pozvao gledatelje da osiguraju karte jer će imati četiri izvedbe velikih opernih produkcija na Peristilu. Do sada nikada nisu imali toliki broj, najviše ih je bilo u posljednjih deset godina, i to tri, a prošle godine su s Toscom oborili rekord s 994 gledatelja. 

"Sada smo već prodali 1098 ulaznica za četiri izvedbe velikih opernih produkcija i smatram da smo uspjeli u svojoj namjeri da populariziramo operu i izgradimo opernu publiku, na što sam jako ponosan", kazao je Bilandžić.

Probe su u punom jeku

Probe za Carminu Buranu su u punom jeku i sve dobro napreduje, kazala je ravnateljica opere Sunčana Tušek i nastavila da su svi jako uzbuđeni te čekaju trenutak kada će izaći pred publiku, dok je maestro Ivan Hut izjavio da je presretan što će nastupati na Peristilu. Za djelo je rekao da je vrhunski napisano i orkestrirano, ali i jako zahtjevno za zbor i soliste, a iako je kantata, smatra da će to biti zaista jedan veliki spektakl.

Redatelj Michał Znanieck je rekao da je sanjao da nešto takvo radi na vanjskom prostoru, konkretno na Peristilu, te da se specijalizirao režirati opere na stadionima, u pustinji i vanjskim prostorima.

Znanieck: Deset godina sam čekao poziv

"Čim sam došao u Split, odmah mi je palo napamet da tu želim režirati operu, naročito na Peristilu. To je postao moj san. Deset godina sam čekao poziv i evo me sada. Radio sam u brojnim kazalištima širom svijeta, međutim kada sam došao u Split, imao sam osjećaj kao da sam kući. Zbor i ljudi u radionicama i kazalištu davali su mi osjećaj kao da sam došao kući", kazao je Znanieck.

Izvedbama Orffove kantate za orkestar, zbor i soliste ravnat će maestro Ivan Hut, a predstavu režira znameniti poljski redatelj Michał Znaniecki. Uz zbor i orkestar Opere HNK Split, kao solisti će nastupiti sopranistica Marcelina Román, kontratenor Franko Klisović i bariton Ljubomir Puškarić.

Jubilarno 70. Splitsko ljeto počinje 15. srpnja, trajat će do 14. kolovoza, održavat će se na 16 lokacija u Splitu, Vrlici i Kaštel Gomilici gdje će u 54 izvedbe biti prikazana 34 operna, dramska, baletna i koncertna naslova te izložbe, večeri poezije i drugi kulturni događaji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.