Hrvatski film o branitelju dobio Zlatnog lava u Veneciji? Je, onog koji košta 250 €

Foto: Press

"DUGOMETRAŽNI igrani film Adam redatelja Marija Šuline iz Đakova nedavno je proglašen najboljim igranim filmom na Filmskom festivalu u Veneciji gdje je dobio Zlatnog lava", vijest je koju su prije mjesec dana objavili brojni domaći mediji.

I doista, Šulinu se može naći među dobitnicima Zlatnog lava za najbolju režiju na Venice Film Awards, no ono što nitko u Hrvatskoj nije naglasio jest da to nije onaj glasoviti Zlatni lav ni onaj glasoviti festival u Veneciji.

Mario Šulina from Croatia won Best Director Feature Film for "Adam"

Objavljuje Venice Film AwardsČetvrtak, 26. studenoga 2020.

Riječ je o puno manjem festivalu, koji se za razliku od onog glasovitog održava svakog mjeseca. Nagrada se zove jednako, a da biste u ruke primili ovu koju je Šulina dobio, morate platiti 250 eura (poštarina je besplatna).

"Svi mjesečni dobitnici (i počasni) mogu naručiti službeni kipić Venice Film Awards za sebe i svoj tim. Nakon što primite kipić, pošaljite nam selfie s njim, a mi ćemo ga objaviti na našoj Facebook stranici i Instagramu.... Statuu ćemo otpremiti u roku od 20 do 25 dana. Molimo da uzmete u obzir da se može naplatiti carinska naknada ako se nalazite izvan Europske unije ili izvan SAD-a", navedeno je na stranici Venice Film Awards.

Kako se poklopilo da je 77. Filmski festival u Veneciji bio u rujnu, a ova nagrada je dodijeljena za listopad, mnogima se učinilo logičnim da je riječ o istoj nagradi. Iako je ranije objavljeno da je onog značajnijeg Zlatnog lava dobio film Nomadland.

Šulina je s ponosom pisao o nagradi na društvenim mrežama.

“Ako kažem sretan sam…nije dovoljno…ako kažem ponosan sam na sve ljude s kojima sam radio na ovom projektu…nije dovoljno….zato kažem: vridilo je ljudi!!!! U dubini duše Vi znate zašto….ja se samo smiješim jer Vas gledam sretne!!!!!!!" napisao je u studenom.

Hvala Venice Film Awards!!!!!

Objavljuje Mario ŠulinaČetvrtak, 26. studenoga 2020.

Đakovački gradonačelnik za Šulinu je upriličio svečani prijem u Maloj gradskoj vijećnici, a na stranicama grada su ga nahvalili.

"Venecijanski Zlatni lav danas je bar na kratko svoje mjesto pronašao u Maloj vijećnici Grada Đakova. Ta prestižna filmska nagrada samo je jedno u nizu priznanja koje u zadnje vrijeme od Venecije preko Barcelone do New Yorka stižu đakovačkom redatelju Mariju Šulini za njegov dugometražni igrani film 'Adam'. Veliki uspjeh filma ponos je i Grada Đakova koji je njegovu vrijednost prepoznao još u začetcima i pomogao njegovu realizaciju", napisali su.

Desno orijentirani portali tu su vidjeli priliku da napadnu HAVC. "Film o hrvatskom branitelju u Veneciji dobio Zlatnog lava, a u Hrvatskoj se nema gdje prikazati", naslov je na jednom od njih.

Da nije riječ o istoj nagradi, istaknuo je i bivši novinar i redatelj Igor Mirković.

Vjerovali ili ne, dobio sam SPECIJALNO NOBELOVO PRIZNANJE ZA MIR!!! Jeste li mi povjerovali? Niste...? OK, izvjesni g....

Objavljuje Igor MirkovicSrijeda, 6. siječnja 2021.

Inače, film Adam iz 2019. godine prvi je slavonski igrani film koji govori o pojedincu, njegovim ožiljcima koje nosi iz Domovinskog rata i problematici ponovne integracije tog pojedinca u slavonsko društvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.