Hrvatski chef otvorio dva restorana u Tajlandu: "U Hrvatskoj se ne gleda sposobnost"

Foto: Privatna arhiva

ZA SVE nas ovisnike o egzotičnim destinacijama lockdown je prava noćna mora jer većina ih je nedostupnija no ikad. Možemo samo maštati o krajolicima i mirisima dalekog Tajlanda, baš kao i o okusima. Mladi chef Nikola Lesar, kojeg šira javnost pamti kao pobjednika druge sezone kulinarskog showa Masterchef, već osam godina živi u Tajlandu, a usred lockdowna ovog lipnja je otvorio svoj drugi restoran Issara na Phuketu. Iako riječ Issara znači slobodu na tajlandskom, malo je od te slobode trenutačno dostupno. Naime, u ovu zemlju koja živi od turizma već se duže vrijeme ne može ući s turističkom vizom. Ipak, najavljuje se da bi se i to narednih tjedana trebalo početi mijenjati, objasnio nam je na Phuketu već vrlo cijenjen chef Lesar, kojeg smo telefonski ulovili dok se borio sa zavijutcima poprilično izazovnog tajlandskog pisma.

"Imamo sada 120 dana bez infekcije. Phuket je malen otok, stavljan je u karantenu zonu po zonu. Mjesec dana nisam mogao vidjeti prijatelje koji žive samo tri kilometra dalje. Nošenje maski je obavezno svugdje, čak i na plaži. Prvi mjesec ni kupanje nije bilo dozvoljeno. Policajci patroliraju i naplaćuju kazne zbog nenošenja maski. Tajland je cijelu situaciju shvatio doista ozbiljno", kaže Lesar te dodaje da je to s druge strane značajno pogodilo turizam pa su mnogi zatvorili restorane, kafiće i hotele, a velik broj je i nezaposlenih koji su sada na rubu gladi.

"Nema stranih turista, no ima ekspata koji žive na Phuketu, kao i imućnih Tajlanđana koji dolaze ovdje na odmor. Iako Phuket živi od turizma, sada se vidi da se može živjeti i od ljudi koji ovdje žive, no pristup mora biti drugačiji. Ne kuham više hranu za turiste, već za lokalce. Ne koristim uvozne namirnice, već lokalne, izbacio sam maslinovo ulje i sir s menija. Issara je azijska kuhinja, ali ipak s malo drugačijim štihom što je interesantno ljudima koji žive na otoku", kaže Lesar, koji je ujedno i suvlasnik restorana Boost. 

Taj je restoran najbolji primjer da oni koji rade mogu preživjeti i u vrijeme najgore krize. Boost je otvoren u studenom prošle godine, a usprkos lockdownu u prvih šest mjeseci je povratio uložena sredstva.

"Radim sedam dana u tjednu ne zato što moram, već jer želim. Covid je pa se treba staviti u desetu brzinu, ako spavaš, tko će ti dati pare dok sve ovo traje? Radim za sebe pa sam itekako motiviran. Ljudi koji rade i vole raditi, uvijek će naći način da se spase bez obzira koliko situacija bila loša. Ako znaš što radiš i radiš to dobro, ni covid ti ne može ništa“, kaže Lesar koji je uz pune ruke posla oko svoja dva nova restorana pronašao vremena za gostovanje u popularnom tajlandskom The Iron Chefu. 

Koncept showa temelji se na natjecanju između dva chefa kojima se zadaje glavna namirnica od koje trebaju pripremiti što bolja jela, a koliko je popularan govori i činjenica da gotovo svaku emisiju prati više od pet milijuna gledatelja. Lesar ipak naglašava kako njega ne zanima slava do koje se dolazi preko medija, već želi biti prepoznat po hrani koju servira i to mu u Tajlandu zaista i dobro ide. Za takvo što, kaže, u Hrvatskoj nije imao priliku, dok mu je u Tajlandu od velike pomoći slovenski investitor koji vjeruje u njegove projekte.

"Da mi je netko rekao doma: 'Radi koliko možeš, mi ćemo ti dati podršku', ostao bih tamo. U Hrvatskoj se gleda na staž, a ne kvalitetu i sposobnosti osobe i to je vrlo tužno. To je najveći problem ne samo u ovoj profesiji već u cijeloj državi. Na Tajlandu su mi nudili posao i prije nego sam završio školu, nikad mi se ovdje nije dogodilo da sam bez posla. U Hrvatskoj ako nemaš barem 40 godina nitko te ne shvaća ozbiljno, moraš ljude vući za rukav, moliti i objašnjavati tko si i što sve možeš, no ni to baš ne pomaže. Moj brat je jedno vrijeme radio na Tajlandu kao bartender, no zbog situacije s koronavirusom morao se vratiti kući u Hrvatsku. Jedva čeka da se otvore granice i da se vrati na Tajland. Za mene povratak u Hrvatsku također nije opcija", priznaje Lesar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.