Hrvatski celebrity poslovnjaci: Plove na jahtama, a u debelim su minusima

HRVATSKI celebrityji koji su vrlo često na crvenim tepisima, a vole da ih novinari nazivaju i poslovnim ljudima, čini se da ovog ljeta i nemaju previše razloga za bezbrižan odmor. Ispitali smo poslovanja tvrtki nekih od najpoznatijih celebova i stanje nije baš bajno. Uostalom, kao ni u većini tvrtki u Hrvatskoj.

Unatoč tome, neki od njih i ovog ljeta uživaju na jadranskim elitnim lokacijama, i to na svojim ili unajmljenim jahtama, vjerojatno računajući kako su još daleko od najnegativnijeg primjera sudbine poslovnjaka celebrityja - Ante Gotovca. U našem istraživanju smo uzeli samo službene podatke tvrtki koje vode poznate osobe i gdje su oni vlasnici, no nisu uzeti u obzir i ostali prihodi, ako oni postoje.

Prva na "listi" poznatih je Snježana Mehun koja se predstavlja kao poduzetnica iako mnogi u Hrvatskoj i ne znaju što zapravo radi. Mehun je "stručnjak za marketing i organizaciju modnih revija i natječaja ljepote", a ovog ljeta razveseljava nas fotografijama sa svojim dečkom Mihaelom Galekovićem.
 
Mehun poslovala u gubitku od oko pola milijuna kuna

Prema poslovnim podacima, na Mehun su registrirane tri tvrtke. Tvrtka Bagus d.o.o., registrirana  kao trgovina na veliko, zabilježila je gubitak od oko 560.000 kuna u prošloj godini. Mehun je u Bagusu jedini vlasnik i direktor. Njena druga tvrtka Mehun Media, agencija za promidžbu u kojoj je također direktor i jedini vlasnik, prošle godine je imala gubitak od oko 70.000 kuna.
 
Za MK grupu koju vodi s Predragom Kojićem, a iza koje stoji suvlasništvo nad klubom Posh u shopping centru Cascade, nisu prikazani podaci, no Posh navodno vrlo dobro posluje. 

"Zadovoljna sam poslovnom godinom 2009., a očekujem da ću ove godine biti još zadovoljnija", rekla je Mehunka za Index. Premda po poslovnim podacima ima gubitak veći od pola milijuna kuna, Mehun odgovara: "Ne bih to mogla komentirati jer to zaista nisu sve tvrtke s kojima poslujem".  

Sunčica Lalić nije ukras u poslovanju, ali...

Sunčica Lalić za sebe kaže da ne sjedi kao ukras za stolom te da se super snalazi u biznisu, a nedavno se pohvalila u medijima kako je sa suprugom Draganom Juriljem i njegovim bratom Željkom ravnopravno uključena u projekt  gradnje prve hrvatske geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni pokraj Bjelovara, posao navodno težak 200 milijuna kuna. Riječ je o tvrtki Geoen koju vodi Željko Jurilj.

"Geoen je obiteljska tvrtka koja provodi nacionalni program GEOEN za iskorištavanje geotermalne energije u RH. Geoen razvija prvu hrvatsku geotermalnu elektranu kod Bjelovara koja će osigurati 300 novih radnih mjesta. Moja uloga osim investitorske je i promicanje svijesti o korištenju geotermalne energije te prezentacije projekta kod međunarodnih financijskih institucija", rekla je bivša manekenka.

Njena tvrtka Adria Coast Development, gdje je direktorica, prošle je godine, prema dostupnim podacima, poslovala s gubitkom od oko dva milijuna kuna, dok se tvrtka kći Adria Coast Development&Real Estate nalazi u likvidaciji. Kako objašnjava Lalić, riječ je o tvrtkama koje su bile uključene u specijalizirane projekte koji se nisu ostvarili, ali su povećali imovinu.

"ACD je zabilježio gubitak od 2 milijuna kuna,  ali isto tako je povećao svoju imovinu na 9 milijuna kuna te ima nenaplaćena potraživanja u visini od 12 milijuna kuna, koja uskoro planiramo naplatiti", naglašava Lalić. Neplaćena potraživanja vezana su uz tvrtku tvrtku Hvar građenje generala Vladimira Zagorca s kojim je usko surađivao njen suprug. Upravo je njena tvrtka bacila u stečaj tvrtku generala Zagorca, a unatoč činjenici što se Zagorec nalazi u zatvoru, kaže da će se uspjeti naplatiti.

"To je istina, ACD je pokrenuo stečaj nad društvom Hvar građenje te je vrlo izgledno da ćemo svoja potraživanja kroz stečaj i naplatiti jer društvo Hvar građenje ima imovinu procijenjenu na vrijednost od 140 milijuna kuna", ističe na kraju Lalić.

Rađa u minusu 1,2 milijuna kuna
 
Za Dinu Rađu već odavno se zna da je u financijskim problemima, zbog čega i prodaje jahtu. Prema poslovnim podacima, njegova tvrtka Galijula, registrirana za vodeni prijevoz, prošle je godine imala gubitak od gotovo 1,2 milijuna kuna.

Rađa je ponudio na prodaju svoju luksuznu jahtu D&R koja je ovog ljeta viđena usidrena u marini Palmižana. Rađa je sa svojom suprugom Viktorijom te dva sina i ove godine ljetovao na Hvaru, no za komentar o svom poslovanju u godini krize nije bio dostupan.

Majoli u gubitku većem od tri milijuna kuna

No, to je zapravo ništa prema poslovanju jedne druge bivše sportske zvijezde koja zasigurno poslovnu 2009. godinu neće pamtiti po dobru. Iva Majoli i njen Tenis centar Iva Majoli zabilježili su gubitak malo veći od tri milijuna kuna. Inače, ta tvrtka bilježi gubitak već posljednje tri godine pa je tako 2007. godine on bio malo veći od 1,5 milijuna kuna, a prije dvije godine iznosio je oko 990 tisuća kuna. Riječ je o poznatoj priči koja se u medijima povlači već godinama.

Majoli u Hvaru ima luksuznu kuću, a ovog ljeta novinske stupce puni priča o gostovanju njene prijateljice Jennifer Capriati s kojom se provodi u elitnim hvarskim restoranima i klubovima.

Nedavno se pisalo i o dugu od 105.000 kuna koji, prema riječima hvarskog gradonačelnika Pjerina Bebića, Majoli i njen suprug imaju prema Gradu Hvaru zbog terase restorana Sora, odnosno zakupa javne površine od 170 kvadrata.

Najbolji potez Sanje Duggan

Valja spomenuti i slučaj bivše manekenke Sanje Duggan koja je zapravo najbolji poslovni potez povukla prije dvije godine kada je prodajom 17,8 posto udjela u Metropolis Mediji tvrtki Capital Research International Ruperta Murdocha povećala svoje bogatstvo za više od 10 milijuna eura.

Sada se u poslovnoj evidenciji pojavljuje kao prokurist tvrtke Vile Rudine d.o.o., koja već dvije godine investira u izgradnju nekretnina na Hvaru, a je li poslovanje bilo uspješno ili ne vidjet će se uskoro.  

Ante Gotovac ipak izvan kategorije

Negativnu titulu poslovnjaka celebrityja je dobio Ante Gotovac čije su tvrtke Minimoto i njene tvrtke kćeri zbog poznatog slijeda događaja jednostavno propale. Gotovac sve češće u javnosti kuka da je ostao bez ičega, a tome je pridonio i njegov razvod sa Simonom.

Ivaniševiću glava ipak iznad vode

No, među celebrityjima koji vole da ih se zove poslovnjacima ima i pozitivnih primjera osim već spomenute Sanje Duggan.

Bivši teniski as Goran Ivanišević je vlasnik tvrtke Goran promocija d.o.o., koja se bavi nekretninama i iznajmljivanjem prostora. Iako se kaže da je prošla godina bila gotovo pa pogubna za one koji se bave nekretninama, Ivanišević može biti zadovoljan jer je prošlu poslovnu godinu završio s dobiti malo većom od 1,5 milijuna kuna, a tvrtka je imala ukupni prihod oko 3 milijuna kuna. Time je i pokrio gubitak iz 2008. godine koji je bio oko 1,4 milijuna kuna.

Ivanišević je još nedavno morao opovrgavati pisanje medija da je u financijskim problemima zbog problema s jahtom.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.