Hoćemo li ove godine Božić provesti uz male ekrane ili je bolje isključiti TV?

Foto: Press

NEKAD davno Božić i Nova godina bili su ono vrijeme godine kada ste, u kontekstu TV programa, mogli uživati u daleko kvalitetnijim filmovima.

Štoviše, jedini razlog zašto ovaj i slični tekstovi postoje jest činjenica da svi gajimo određenu dozu nostalgije za vremenima kada je blagdanski TV program nešto značio, a budimo realni, već jako dugo ne znači apsolutno ništa. Filmografija svijeta je udaljena samo nekoliko klikova, a gledanje 90-minutnog filma koji je bio hit prije pet godina i pritom je izmasakriran reklamnim blokovima, danas djeluje zastarjelo, nepotrebno ili barem kao neki hipsterski mazohizam onih koji žele uživati u TV programu "kao i naši stari".

No, postoji nešto u tome da kao obitelj sjednete pred TV i ponovite gradivo gledajući filmove koje ste 100 puta pogledali, a ako imate sreće, možda nabasate i na neki klasik koji vam je godinama uporno promicao.

Stoga, provjerimo što se nudi ove godine i hoćete li pronaći nešto što će vas prikovati za male ekrane.

HRT

Show počinje Bozanićevom čestitkom, 24. 12. u 20h na prvom programu, a nakon petnaestak minuta čiste akcije Hrvatske biskupske konferencije, HRT-ovci nastavljaju s "Romansom u Seattleu" koji bismo teško mogli nazvati "teškim naoružanjem", ali čini se da prvi tijekom božićnih blagdana nije i išao s namjerom da bude centar zabave već mjesto za mise, polnoćke, božićne koncerte i vjerske TV filmove. I to je sasvim u redu jer dodatno rasterećuje ostale programe.

Stoga, uz spomenutu romantičnu komediju, 25. možete pogledati "Dnevnici jedne dadilje", a 26. "Naoružanog propovjednika" (naslov je daleko zabavniji od filma).

Ni drugi program ne može se pohvaliti posebno uzbudljivim sadržajem pa ćemo 24. prosinca gledati "Božićno dijete" i kanadski "Zvjezdani Božić" od kojih ni jedan ne bismo mogli nazvati "magnetom za publiku". Na sam Božić, situacija je neznatno bolja jer tu su "Annie" i "Zamjenik Djeda Božićnjaka", a tu je još i "Ljubav ili smrt" film o legendarnom Koku, snimljen prema istoimenom romanu Ivana Kušana.

Svečani koncert Božić u Ciboni tradicionalno će se održati 26. prosinca u Košarkaškome centru Dražen Petrović, a gledatelji će sve moći pratiti u prijenosu na drugom od 20 sati.

No, za sve filmske propuste prvog i drugog, iskupio se treći koji je u tri dana nanizao odličnu selekciju prigodnih i manje prigodnih klasika.

Samo 24. prosinca možete pogledati noir "U škripcu", Kaurismakijev "Svjetla predgrađa", "Bjegunac" Johna Forda", talijanski "Mrvica", ali i dva neizbježna klasika - "Divan život" i "Deset zapovijedi". Za Božić tu su "Donovanov greben" i "Bijeli Božić", a 26. prosinca možete pogledati "Monte Walsh" i hvaljeni glazbeni dokumentarac "Stop Making Sense" Jonathana Demmea.

E sad, ako vam se gleda nešto novijeg datuma, odgovor je Nova TV.

Nova TV

Kao jedan od aduta Nova ističe Lifetimeov "Crveni šator", dvodijelna mini seria o dvanaest izraelskih plemena ispričanu kroz život Jakovove kćeri jedinice Dine, a od prigodnih tu su još i "Priče o Isusovom rođenju", "Božić s Holly" i komedija s Vinceom Vaughnom "Fred Mraz".

Od zvučnijih naslova tu su "Jack, ubojica divova", "Putovanje u središte Zemlje 2: Tajanstveni otok" i "Sherlock Holmes: Igra sjena" koji će se na programu naći na Badnjak, baš kao i manje uspješan nastavak božićnog klasika "Božićna priča 2".

Klinci mogu pogledati "Božićna priča Zekoslava Mrkve", "Pinokijev Božić" i "Ples malog pingvina", a božićnu su večer odlučili rezervirati za televizijsku premijeru filma "Noa" Darrena Aronofskog, pomaknuto i po nekima kontroverzno uprizorenje poznate biblijske bajke s Russellom Croweom u glavnoj ulozi.

Tu je i akcijska komedija "Noć i dan" s Tomom Cruiseom i Cameron Diaz u glavnim ulogama, a tu je i akcijski triler "Salt" s Angelinom Jolie.

Ako ste u potrazi za komedijama koje su "lude" ili "blesave", tu je "Najluđi Božić" s Chevyjem Chaseom, ali i "Blesavi Božić Harolda i Kumara", a kad na sve dodamo i novogodišnje adute kao što su "Vitez tame: Povratak", "Svjetski rat Z" s Bradom Pittom i "Kampanja za luzere", možemo slobodno napisati da se Nova TV potrudila. Doma TV je za 24., 25. i 26. prosinca pripremila i kompletnu trilogiju "Gospodar prstenova" pa ako želite ponoviti gradivo.

RTL

Najveća snaga RTL-a nikada nije bio filmski program, a to dokazuju i svojom božićnom ponudom u kojoj su najjači naslovi snimljeni osamdesetih. Dakle, atipični božićni klasik "Kolo sreće" (25.12.) i dva nastavka "Gremlina" (25. i 26. prosinca) su najbolje što je RTL pripremio.

Ostatak ponude je zapravo kao i svaki drugi dan, ali uz malo prilagođen sadržaj i jingleove koji imaju snijeg i kuglice.

No, treba priznati da se RTL ove godine ipak nadmašio jer imaju i filmove koje biste možda i pogledali. Primjerice, "Ostavljeni na Antarktici" s Paulom Walkerom i "Wall Street: Novac nikad ne spava" su sasvim solidna RTL-ova ponuda 25. prosinca. Ne radi se o spektaklu, ali ni o katastrofi kao što je to bio slučaj posljednjih godina.

Tu su još i "Jacuzzi Express" i "Sam u kući 5" o kojem dovoljno govori broj pet u naslovu i činjenica da je u glavnoj ulozi klinac kojeg možete jedino opisati kao "onog klinca koji nije Macaulay Culkin, a niti jedan od one dvojice koji su ga naslijedili i čija imena također ne znamo jer nisu Macaulay Culkin pa nikog nije ni briga". Tu su još i "Ples malog pingvina" koji RTL dijeli s Novom i "Posljednji provod" s Queen Latifah u glavnoj ulozi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.