Francuzi ne žele da pištolji Napoleona I. napuste državu: "To je nacionalno blago"

Foto: Profimedia

Francusko ministarstvo kulture objavilo je dekret kojim se zabranjuje izvoz para pištolja u nekadašnjem vlasništvu Napoleona I., koji je njima pokušao počiniti samoubojstvo, a u nedjelju bi trebali biti ponuđeni na prodaju na dražbi.

Par pištolja trebao bi se "pohraniti u nacionalnoj zbirci s carevom sabljom, koju je tada već s vlasti svrgnuti car ponudio generalu Caulaincourtu", stoji u dekretu ministarstva objavljenom u subotu u službenom glasniku.

"Ova kulturna dobra iznimno su važna za nacionalnu baštinu kao povijesni artefakti i moraju se kategorizirati kao nacionalno blago", ocijenilo je savjetodavno Povjerenstvo za nacionalno blago. Povjerenstvo se založilo za zabranu izdavanja certifikata o izvozu. 

Odluka je donesena uoči održavanja dražbe u Fontainebleauu, koju organiziraju aukcijske kuće Osenat i Rossini.

Pištolji vrijede do 1.5 milijuna eura

Pištolji se prodaju u drvenoj kutiji s intarzijom od orahovine, ebanovine i zelenog baršuna, izvezenog zlatnim nitima i ostalim ornamentima.

Oružje je izrađeno u inkrustaciji od zlata i srebra te se na njemu nalazi carev profil. Vrijednost pištolja procjenjuje se na 1.2 do 1.5 milijuna eura, rekao je AFP-u stručnjak Jean-Pierre Osenat.

Kazao je i da ih je Napoleon I. "posebno naručio od oružara Louisa Marina Gosseta, koji je tada radio u tvornici u Versaillesu". Povjesničari ih povezuju s Napoleonovim pokušajem samoubojstva u Fontainebleauu u noći na 13. travnja 1814., u vrijeme njegove prve abdikacije.

Pištolje smatraju nacionalnim blagom

"U pokušaju samoubojstva spriječio ga je njegov štitonoša Caulaincourt (Armand Augustin Louis, markiz od Caulaincourta i vojvoda od Vicenze) koji je uklonio barut. No Napoleon je potom uzeo otrov, ali ga je povratio, što mu je spasilo život", ispripovijedao je Osenat.

"Car je tada Caulaincourtu poklonio dva pištolja u znak zahvale i sjećanja na njegovu odanost u tim mračnim danima. Od tada su u vlasništvu njegovih nasljednika, koji su ih sada odlučili prodati", rekao je stručnjak.

"Bez obzira na vrijednost i starost, kulturno dobro ocijenjeno kao nacionalno blago može napustiti Francusku samo privremeno uz obvezan povrat", stoji na internetskoj stranici ministarstva kulture.

Pravo prvokupa ima francuska država, no odrekne li se ona prava na stjecanje predmeta ocijenjenog kao nacionalno blago, predmet u tom slučaju može napustiti nacionalni teritorij.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.