FOTO Splitski umjetnik: "Za svaku korisnu informaciju o Mopsu nudimo 7500 kuna nagrade"

Foto: Press

NEPOZNATI lopovi ukrali su iz hvarskog restorana Paasarola dvije vrijedne skulpture splitskog umjetnika Nene Mikulića. On je treću godinu zaredom izložio svoje radove u tom restoranu, no 15. kolovoza skulpture Galeb i Mops su nestale.

"Nestanak se dogodio 15. kolovoza ujutro, oko 3 sata je vlasnik restorana još bio tamo i vidio je skulpture, ujutro oko 11 sati je primijetio da ih nema i pretpostavio da su nestale oko 5 sati ujutro, jer tada nije bilo zaštitara", ispričao je Mikulić za Index.

Vlasnik restorana Franci Mjeda odmah je policiji prijavio krađu te obećao Mikuliću nadoknaditi pretrpljenu štetu.

Kao glavni sumnjivci vlasnik restorana ističe konobare koje je nekoliko sati prije krađe opomenuo da ga potkradaju, a istog dana nakon krađe nestali su s otoka, priča nam Mikulić. Mjeda je svoje sumnje podijelio s policijom, no koliko je njemu i našem sugovorniku poznato, policija ih još nije ispitala.

Vrijednost Galeba procjenjuje se na 1200 eura, a Mopsa na 3500 eura. Kako bi došli do informacija o sudbini skulptura i pokušali ih vratiti, vlasnik restorana je ponudio nagradu svakome tko se javi s korisnim informacijama koje će dovesti do pronalaska ukradenih skulptura.

Mikulić ističe da mu je Mops puno vrjedniji jer je napravio samo jednog te je mnogo složeniji, dok je Galeba napravio u više varijacija. Osim toga, ta je skulptura 2013. godine izložena na velikoj izložbi "Pas u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 19. stoljeća do danas" , u galeriji Prica u Samoboru, uz radove najvećih hrvatskih umjetnika tog razdoblja.

Zbog toga je kradljivcima spreman sve oprostiti.

"Da mi se jave i vrate radove ne bih ih tužio, čak bih ih i počastio jer su ljubitelji umjetnosti", rekao nam je.

Iako je oslabljena za dva vrijedna eksponata, Mikulićeva izložba u Paasaroli trajat će do 30. rujna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.