FOTO Ljubav prema vlakovima i vještina stvorili su najzanimljiviju atrakciju Adventa u Zagrebu

Foto: Press

BACKO Mini Express, donedavno najveća maketa željeznice jugoistočne Europe postavljena u Gundulićevoj ulici br. 4 u glavnom hrvatskom gradu, u povodu ovogodišnjeg početka Adventa u Zagrebu danas otvara svoja vrata ne samo kao jedan od najprepoznatljivijih turističkih sadržaja ovog dijela Starog kontinenta nego i kao peta najveća europska maketa željeznice.

Svega dvije godine od početka svog rada kao rezultata čistog volonterizma i zaljubljenosti u vlakove, danas predstavlja iznimno popularan i rado posjećen sadržaj najboljeg adventskog sajma u Europi. Backo Mini Express nastajao je pet godina kao plod marljivog i napornog rada da bi umanjeni svijet željeznice, cesta, vozila, ljudi, Zagreba i ostalih gradova kroz koje putuju vlakovi postali hrvatska maketarsko-turistička stvarnost.

>>>Advent u Zagrebu nikada nije bio raskošniji, a mi vam donosimo veliki vodič kroz njega<<<

Zagrebačkom maketom od ovog Adventa prvi puta će se kretati i mini automobili, autobusi i kamioni na indukcijsku struju, što imaju samo još dvije makete u Europi. U cijeli sadržaj makete ukomponirane su vizualno i zvukovno i meteorološke pojave pa je Backo Mini Express jedina maketa u Europi u čijem se prostoru efekt kiše, ali i grmljavine prezentira 3D simulacijom radi što vjernijeg doživljaja sadržaja makete.

Dječački snovi maketara Antuna Urbića Backa te naganjanje malih vlakova u početku na tavanu obiteljske kuće postali su zaštitni turistički znak i sadržaj ovog dijela Europe.

Backo Mini Express odmah po otvaranju zaradio je epitet najveće makete te vrste u jugoistočnoj Europi, a stalni porast turističkog posjeta razlog je za njezino proširenje i postavljanje na tron jedne od najvećih u Europi. Planovi koje je o proširenju imao Antun Urbić Backo sada su postali ne samo poslovno-turistička nego i adventska zbilja glavnog grada Hrvatske.

"Backo Mini Express je 85 posto hrvatski proizvod. Po petoj najvećoj maketi željeznice Europe na gotovo 300 četvornih metara prometuje više od 100 vlakova, s brojnim sadržajima i atrakcijama'', kazao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta, u povodu proširenja koji će Zagrebu donijeti titulu grada s jednom od najvećih maketa u Europi.

Najviše dolazaka Backo Mini Express od svog otvaranja do danas bilježi među gostima iz nama susjednih država, među kojima prednjače Slovenci, ali je bilo i posjetitelja iz Srbije te Bosne i Hercegovine. Nakon turista iz regije, najviše je evidentiranih posjeta Nijemaca te Austrijanaca, a bilo je i Talijana te Nizozemaca. Bilo je i gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Čilea te Južne Koreje, Indije, Kine i Australije - ukratko gotovo iz svih država svijeta.

Najpopularniji sadržaj na maketi je Sljemenska skijaška staza, sa snijegom, skijašima, borderima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje - žičarom. Njoj su se divili čak i posjetitelji te natjecatelji utrke Snow Queen Trophy.

Uz veliko skijalište, na maketi je postavljena replika srca Zagreba, točnije Tomislavov trg na kojemu za vrijeme Adventa imamo i klizalište. 

Mali i veliki posjetitelji mogu i sami voziti vlakove i njima upravljati na posebnoj maketi, a s proširenjem na dodatnih 250 četvornih metara patentiran je popriličan broj dodatnih sadržaja, među kojima i, prvi put u ovom dijelu Europe, dizalo za vlakove kojima će se prenositi s prizemnog kata makete u podrumski dio njezinog izložbenog prostora. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Advent u Zagrebu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Advent u Zagrebu.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.