Filmaši iz Srbije "sele" u Hrvatsku: "Hrvati su nam ukrali 15 milijuna eura"

REDOVITO gledamo kako se američki filmovi snimaju na lokacijama po Mađarskoj, Srbiji i BiH, a sad je, po svemu sudeći, Hrvatska odlučila "preoteti" susjedima taj unosan biznis. Kako je srpski Press objavio u tekstu "Hrvati nam ukrali 15 milijuna eura", kinematografi će u sljedećoj godini, umjesto u Srbiji, u Hrvatskoj ostaviti više od 15 milijuna eura zahvaljujući odluci Hrvatske da uvede poticaje od 20 posto za snimanje filmova čiji su budžeti veći od 300.000 eura.

U Srbiji je na snazi bila uredba prema kojoj se svakoj stranoj produkcijskoj kući koja za snimanje filma ili serije potroši više od dva milijuna eura vraća 15 posto novca, ali je ona sad istekla, a produženje iste dosad nije odobreno. Strani filmaši su u Srbiji prošle godine, prema podacima koje je iznijela Ana Ilić iz Srpske filmske asocijacije, ostavili više od 20 milijuna eura, a očekivalo se da će u ovoj godini iznos udvostručiti. Međutim, vijest o uvođenju poticaja u Hrvatskoj neke je filmaše navela da otkažu planirana snimanja u Srbiji i premjeste se u Lijepu našu.

Tako se u Srbiji primjerice trebao snimati film "Učiti talijanski" s Kevinom Costnerom, za kojeg će se utrošiti šest milijuna dolara, ali je za lokaciju snimanja ipak odabrana Hrvatska. "Mi imamo zanimljive lokacije, obučene ljude i režiseri su zadovoljni snimanjem u Srbiji. Ali, kada uzimaju kredite za snimanje filmova, banke od njih traže da idu u zemlje u kojima će imati povoljnije uvjete. Hrvatska također ima dosta lokacija, bolji smještaj, infrastrukturu i uz ove subvencije teško im možemo parirati", kazala je Ana Ilić iz Srpske filmske asocijacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.