Film koji je trenutno hit u kinima snimljen je prema ovoj tragičnoj istinitoj priči

Foto: Press

NEDAVNO je u kina došao film Martina Scorsesea Ubojice cvjetnog mjeseca (Killers of the Flower Moon) i oduševio i kritičare i gledatelje. Na IMDb-ju ima ocjenu 8.2, a na Rotten Tomatoesu visokih 92 posto. Mnogi gledatelji smatraju da bi Leonardo DiCaprio, koji tumači Ernesta Burkharta, za svoju ulogu trebao dobiti Oscara. Uz DiCaprija, glume Lily Gladstone, Jesse Plemons, Robert De Niro i Brendan Fraser.

Oprez! Tekst sadrži spoilere

Ova epska krimi-vestern saga prati seriju ubojstava unutar plemena Osage u Oklahomi 1920-ih godina. Na prijelazu 20. stoljeća Osagei su postali najbogatiji narod na svijetu nakon što je na njihovom teritoriju pronađena nafta. Bogatstvo ovih američkih domorodaca odmah je privuklo bijele uljeze, koji su manipulirali, iznuđivali i ukrali što su više novca mogli prije nego što su pribjegli ubojstvu.

Film sniman na izvornim lokacijama u Oklahomi

Film je dolaskom u kina privukao veliku medijsku pozornost, prvenstveno zbog izvrsne glumačke postave, tragične istinite priče koja se krije iza filma i autentičnosti njezina prenošenja. Za autentičnost zaslužni su nasljednici plemena koji su osobno sudjelovali u snimanju, a i scenografija je smještena na izvornim lokacijama u Oklahomi.

Scenarij rađen po knjizi Davida Granna

Martin Scorsese napisao je scenarij zajedno s Ericom Rothom, a temelji se na knjizi Davida Granna iz 2017. godine. Autor je na toj knjizi radio više od pet godina, pomno istražujući istrage FBI-ja i zataškavanja koja su ih pratila te je prikupljao usmena svjedočanstva preživjelih potomaka. 

"Mislio sam da pišem knjigu o zločincu kojeg je uhitio FBI. Umjesto toga, počeo sam shvaćati da je ovo manje priča o tome tko je to učinio, a tko nije. Radilo se zapravo o kulturi ubijanja i kulturi sudioništva.

Mnoga od tih ubojstava izvršili su pojedinci koji su profitirali od ovog vrlo korumpiranog sustava ubijanja Osagea, često sklapajući brakove s njihovim članovima i zatim planirajući ubojstva i krađu njihovog novca od nafte i nasljedstva", kazao je Grann. 

"Pronašao sam podatke o pogrebnicima koji su prekrivali rane od metaka, liječnicima koji su sami trovali Osageove, biznismene i šerife koji su sudjelovali u pljačkama i mnoge koji su svojom šutnjom postali sudionici u tome", dodao je. 

 

Scorsese je prvotno zamislio DiCaprija u ulozi federalnog agenta Toma Whitea, no kada je dublje ušao u kompleksnost narativa, shvatio je da je DiCaprio savršen za ulogu Ernesta, supruga centralne figure obitelji Osage Mollie, koju je utjelovila Lily Gladstone. De Niro glumi uglednog političara, koji je uz Ernesta jedna od ključnih sumnjivih figura, a Jesse Plemons preuzeo je ulogu Toma Whitea. Glumačka ekipa je zbog ovoga filma naučila gotovo zaboravljeni dijalekt kojim se služilo pleme Osage 1920-ih. 

Dakle, Grannova knjiga po kojoj je napravljen scenarij prepričava istinitu priču o tome kako je bijeli biznismen i samoproglašeni "pravi prijatelj" plemena Osage orkestrirao brutalna ubojstva brojnih pripadnika plemena u 1920-ima. Knjiga istražuje širi povijesni kontekst onoga što je postalo poznato kao "vladavina terora". 

Tragična istinita priča

Godine 1906. pleme Osage legalno je kupilo i nastanilo se u stalnom rezervatu u Oklahomi. Površinska imovina mogla se prodavati ili iznajmljivati, no raspodjelu sredstava iz plemenskog podzemnog imanja minerala mogao je naslijediti samo zakonski skrbnik vlasnika, piše magazin Time.

To je značilo da su Osagei nekoliko godina kasnije, kada su otkrivena naftna polja ispod rezervata, postali jedni od najbogatijih ljudi na svijetu. Međutim, postojala je caka - nisu mogli slobodno trošiti vlastiti novac.

Vlada SAD-a uvela je sustav skrbništva prema kojem je svakom Osageu koji se smatrao "nesposobnim" dodijeljen skrbnik (gotovo uvijek bijelac) koji je kontrolirao njihov novac. Sustav je često rezultirao time da su skrbnici uskraćivali ili izravno krali novac od Osagea. U filmu se vidi kako Mollie posjećuje svog skrbnika kako bi dobila pristup vlastitom novcu za plaćanje medicinskih računa. 

Vladavina terora

Vladavina terora započela je 1921. smrću Molliene sestre Anne Brown (koju glumi Cara Jade Myers) i Charlesa Whitehorna (Anthony J. Harvey), koji su pronađeni ustrijeljeni u glavu u udaljenim ruralnim područjima. 

Scena iz filma - Ernest i Mollie

Tijekom sljedeće četiri godine, najmanje 24 pripadnika Osagea i njihovih saveznika, uključujući Mollienu majku Lizzie (Tantoo Cardinal), sestre Minnie (Jillian Dion) i Ritu (JaNae Collins), šogora Billa (Jason Isbell) i rođaka Henryja Roana (William Belleau), umrli su nasilnom ili sumnjivom smrću.

FBI istraga i suđenje

Kada su Rita i Bill Smith i njihova domaćica Nettie Brookshire (Shonagh Smith) poginuli u eksploziji u svom domu 1923., to je potaknulo plemensko vijeće Osagea da se obrati saveznoj vladi za pomoć. U tom je trenutku novoosnovani Istražni ured (agencija koja će kasnije postati FBI) dodijelio Whiteu slučaj i to je postala prva Uredova istraga ubojstva.

White je vodio tim terenskih agenata, od kojih je njih nekoliko bilo na tajnom zadatku u zajednici kako bi prikupilo dokaze i otkrilo istinu: da je Hale, zajedno s nizom sudionika, orkestrirao ubojstva više od 20 Osagea kao dio sheme za profitiranje od njihove smrti. Među Haleovim sudionicima bili su Ernest i njegov brat Bryan (Scott Shepherd), kao i niz lokalnih kriminalaca.

Nakon što su i Hale i Ernest uhićeni u siječnju 1926. zbog ubojstava Rite, Billa i Nellie, Ernest je na kraju priznao svoju ulogu u zločinima i identificirao Halea kao glavnog organizatora zavjere. Naposljetku, osuđeni su na doživotni zatvor, no situacija se mijenja 1966. kada je Ernest pušten na uvjetnu kaznu, a potom je dobio i pomilovanje od guvernera Oklahome. 

Mollie Burkhart igrom slučaja preživjela je eksploziju koja je ubila niz članova njezine obitelji. Bilo je jasno da se ne radi o slučajnoj nesreći. Razvela se od Ernesta još 1926. kad je priznao da je imao prste u ubojstvima njezine obitelji te se udala za čovjeka po imenu John Cobb.

No umrla je u dobi od 50 godina 1937. Iako se Halea optužilo da je glavni um iza ubojstava koja su se dogodila tijekom vladavine terora, knjiga istražuje kako su se godinama nakon što je Hale otišao u zatvor dogodile brojne smrti pod misterioznim okolnostima, no to nikada nije istraženo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.