Festival svjetla Zagreb širi se na 7 novih lokacija. Evo što ne smijete propustiti

Foto: Julien Duval

OVE godine u Zagrebu će se održati peto izdanje popularnog Festivala svjetla, kojim Zagrepčani simbolično pozdravljaju proljeće i dolazak duljih i toplijih dana. Otvorenje je zakazano za sljedeću srijedu, 15. ožujka, u 19 sati, kad će se održati laser show kod Ljetne pozornice Tuškanac.

Festival će trajati od 15. do 19. ožujka, svaki dan od 18 do 23 sata, a posjetitelje će razveseliti i informacija da je ulaz na sve atrakcije besplatan. Evo i koje sve lokacije ćete moći obići i koje su nove lokacije organizatori pripremili ove godine.

Ukupno 33 atrakcije na 28 lokacija

Festival svjetla ponovno će donijeti svjetlosnu umjetnost na ulice, parkove, trgove i pročelja zgrada u Gornjem i Donjem gradu. Ove godine posjetitelji će moći obići 33 atrakcije na ukupno 28 lokacija. Neke od najpopularnijih lokacija već tradicionalno su Muzej Mimara, Hrvatsko narodno kazalište, Kula Lotrščak i crkva sv. Katarine.

Jedno od najljepših arhitekturnih zdanja u Zagrebu, Hrvatsko narodno kazalište moći ćete vidjeti u novom svjetlu uz svjetlosnu projekciju naziva Transformacija. Cilj ove dinamične projekcije je pomicanjem granica percepcije podsjetiti da su promjene i transformacije prirodni dio života.

Foto: Julien Duval

Ove godine kod Muzeja Mimara održat će se projekcija Odd Dynamics, koja će svjetlosnim animacijama ispričati priču o industrijskim revolucijama kroz povijest – sve od kamenog i metalnog doba, preko pojave parnog stroja, do stvaranja umjetne inteligencije i robotike.

Na brojnim lokacijama svjetlosnu umjetnost pratit će i glazba ili ples. Zanimljiv spoj više vrsta umjetnosti moći ćemo vidjeti na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Pod nazivom Laser Blockbuster, ovaj svjetlosno-plesni show spojit će nastup plesača iz skupine Atomic Dance Factory, Prolight show s laserskim efektima i glazbu iz poznatih svjetskih filmova.

Foto: Julien Duval

Možete obići ovih sedam novih lokacija

No kako je najavila direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld, uz ove popularne lokacije, ove godine posjetitelje očekuju i neke nove kako bi se dodatno obogatio program i smanjile gužve:

"Nakon prošlogodišnjeg premijernog širenja lokacija Festivala svjetla Zagreb, ovogodišnje izdanje ponovno uključuje Donji grad, gdje smo obuhvatili i neke nove lokacije kako bismo svima olakšali obilazak i smanjili gužve. Tako smo uveli lokacije Ribnjaka, Stare Vlaške, Kurelčeve ulice, Trga hrvatskih velikana, Trga žrtava fašizma, kojima smo zaokružili istočni dio centra grada, a novitet su i tržnica Dolac te Opatovina."

Instalacija Svjetlosne vizure u Staroj Vlaškoj inspirirana je vizurama Zagreba po noći, a u Kurelčevoj ulici će se naći instalacija Italian flag s piramidalnim strukturama u bojama talijanske zastave. Na Trgu hrvatskih velikana možete se odmoriti od gradske vreve uz Urbani vrt, u kojem će zasjati posebno svjetlosno cvijeće.

Foto: Julien Duval

U parku Ribnjak bit će postavljene četiri instalacije: Globoscope, instalacija od stotine svjetlećih kugli koja će omogućiti uranjajuće iskustvo; Lipicanci, tri svjetlosne instalacije ove poznate pasmine konja; Meteoriti, instalacija koja će se svidjeti ljubiteljima svemira, i EggOtrick, instalacija koja pokazuje nastanak novog života igrom svjetlosnih linija.

Na Trgu žrtava fašizma moći ćete pogledati instalaciju Anti – meandar, inspiriranu djelima umjetnika Julija Knifera, koji je svojim nekonvencionalnim pristupom obilježio hrvatsko slikarstvo 20. stoljeća i ostao upamćen po rečenici: "Vjerojatno sam svoje posljednje slike već načinio, a prve možda nisam."

Foto: TZGZ

Jedna od novih lokacija je i tržnica Dolac, gdje će biti postavljena instalacija Anooki (Apparition). Riječ je o dvije divovske figure inspirirane Inuitima, koji nakon zime i otapanja leda kreću na putovanje po svijetu. Ideja iza ove instalacije je nadahnuti posjetitelje na brigu o planetu.

Foto: TZGZ

Posljednja od novih lokacija je park Opatovina, gdje će biti postavljena multimedijalna instalacija Dancing Simetrix, koja kombinira ples, glazbu i slikarstvo te motivira na pokret i uživanje u proljeću.

Kompletni vodič po atrakcijama Festivala svjetla i kartu sa sve 33 lokacije možete pronaći u Centrima za posjetitelje i na web stranici Festivala svjetla Zagreb. Niže pogledajte i video koji najavljuje ovogodišnji festival.

Dolaze umjetnici iz Francuske, Italije, Nizozemske i Njemačke

Uz nove lokacije, organizatori festivala ostvarili su suradnje s nekim novim domaćim i inozemnim umjetnicima. Kako kažu, uz velik interes posjetitelja, zamjećuju i povećan interes umjetnika da predstave svoje radove na ovom festivalu:

"Novost predstavljaju međunarodne suradnje s umjetnicima iz Francuske, čije će instalacije biti na četiri lokacije (Dolac, Europski trg, Trg kralja Tomislava i Ribnjak) te Italije i Nizozemske. Veseli me i hrvatsko gostovanje iz Šibenika, a ponovno su nam se priključili umjetnici iz Berlina.  

Ova gostovanja, kao i velik interes stranih i domaćih umjetnika za buduće nastupe, pokazuju da Festival svjetla Zagreb postaje autentični međunarodni projekt i događanje, stoga ovim putem zahvaljujem svim partnerima što su se uključili u njegovu vrlo zahtjevnu i opširnu realizaciju", istaknula je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Zadovoljstvo ovom suradnjom podijelila je i ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić. "Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što se imamo priliku predstaviti na ovom sjajnom festivalu doista dojmljivog programa. Od samih početaka inspirirani smo multimedijom i novim digitalnim, suvremenim rješenjima, posebno kada je riječ o interpretaciji baštine.

Iza nas je jako puno produkcije različitih multimedijalnih i digitalnih sadržaja, a sada imamo priliku u metropoli predstaviti vrlo zanimljiv i dinamičan sadržaj nastao kroz europski projekt obnove Tvrđave sv. Ivana, najveće kopnene šibenske tvrđave", kazala je. 

Foto: Samir Cerić Kovačević, na fotografiji: Martina Bienenfeld, Tomislav Tomašević, Gorana Barišić Bačelić

Pazi se da se svjetlosno onečišćenje svede na minimum

Organizatori napominju i kako se prilikom postavljanja festivala pazi na to da svjetlosno onečišćenje bude svedeno na minimum i vremenski ograničeno kako bi se zagarantirao najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš u cjelini.

Više informacija o programu i lokacijama možete pronaći ovdje.

Sadržaj donose Index i Turistička zajednica grada Zagreba u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.