Evo koje namirnice nikada ne biste trebali zagrijavati u mikrovalnoj pećnici

Foto: 123RF

MIKROVALNA pećnica danas je jedan od najkorištenijih kućanskih aparata u svakom domu. Osim što nam olakšava kuhanje, pomaže nam da uštedimo vrijeme i brzo pripremimo razna jela.

Međutim, kako upozoravaju stručnjaci, određene namirnice, odnosno hranu, nikada ne biste trebali podgrijavati u njoj, a razlozi tomu su raznoliki, piše Brightside.

Rajčica i umak od rajčice

Ako se rajčica previše zadrži unutar mikrovalne, može napraviti popriličan nered. Nakupljanje tlaka uzrokuje stvaranje mjehurića, koji iskaču iz tekućine koja se nalazi u umaku od rajčice.

Prerađeno meso

Mikrovalno zračenje može povećati razinu kolesterola u mesu, što posljedično može prouzrokovati probleme sa srcem.

Čili paprika

Čili paprika sadrži visoku dozu kapsaicina, koji može biti zapaljiv. Pod utjecajem mikrovalnog zračenja može početi isparavati i zapaliti se.
 

Jaja

Kuhana jaja imaju tanku ljusku, zbog čega ne mogu izdržati pritisak jednom kada se nakupi para i prouzrokuje povećanje tlaka zraka u pećnici. Tada jaje može eksplodirati i napraviti nered.

Piletina

Sirovu piletinu nikako ne biste trebali zagrijavati u mikrovalnoj jer je šansa da se pravilno skuha jako mala, što može dovesti do pojave salmonele. Također se ne preporučuje zagrijavanje nijednog drugog sirovog mesa, zbog opasnosti od razvoja bakterija.

Mrkve

Sirova mrkva, pogotovo ona koja je još u kori, ne bi se trebala zagrijavati u mikrovalnoj pećnici. Ako se ne opere dovoljno dobro, minerali iz tla koji nisu isprani mogu prouzrokovati iskre unutar pećnice, što je može ozbiljno oštetiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.