Evo kako na jednostavan način napraviti zmajeva jaja kao iz Igre prijestolja

Screenshot: YouTube

USKRS samo što nije pokucao na vrata, a motivi poput pilića, zečića, jaja, cvijeća i drugih stvari koje vežemo za nadolazeći blagdan svuda su oko nas. Ako ste i vi jedni od onih koji još uvijek nisu ukrasili svoj dom ili barem pripremili košaru s jajima za nedjelju, donosimo vam nekoliko jednostavnih, ali efektnih načina kako ukrasiti jaja koja će privući pažnju gostiju na uskrsnom stolu.

Zmajeva jaja

Obožavatelji serije Igra prijestolja teško će moći odoljeti da svom stolu ne dodaju košaricu punu zmajevih jaja.

Za izradu će vam biti potrebna jaja od stiropora, okrugle metalne pribadače, komad kartona i lak za nokte ili sprej u boji po izboru. Preporučujemo metalik zelenu, zlatnu ili srebrnu.

Pribadače zabodite u komad kartona te ih prefarbajte lakom za nokte/sprejem u boji. Kada se osuše, jednu po jednu zabadajte u stiroporno jaje, počevši jednog vrha jajeta preko sredine prema drugome dok ne prekrijete cijelo jaje.

Tradicionalna metoda ukrašavanja jaja

Jedna od najpopularnijih metoda ukrašavanja jaja je ona uz pomoć najlonki, biljki i kore luka, a koliko god se rezultati činili kompleksnima za izvedbu, ova metoda zaista nije zahtjevna.

Za izradu ovakvih jaja potrebne su vam stare najlonke izrezane na komade, što više ljuskica crvenog ili ljubičastog luka, cvjetići i travke po izboru, špaga ili konac te voda i lonac. Na jaja pritisnite cvjetiće i travke, ali pazite da ih ne stišćete prejako kako jaja ne bi pukla. Komadom najlonke obložite cijelo jaje i preostali dio zavežite u čvor kako bi držala bilje na jajetu.

U lonac s vodom stavite ljuskice luka i uronite jaja u najlonci tako da luk bude i iznad i ispod njih kako bi se ravnomjerno obojala te ih tako kuhajte oko 10 minuta. Naposljetku, izvadite jaja iz najlonki i uklonite biljke.

Ako želite dobiti plavu boju, koristite ljubičasti kupus, a za smeđa kavu ili crni čaj.

Bojenje jaja pjenom za brijanje

Bojanje jaja pjenom za brijanje jedna je od najlakših metoda ukrašavanja jaja, a rezultati će privući i one s najistančanijim ukusom.

Za ovu metodu ukrašavanja potrebna vam je pjena za brijanje, boje za jaja, protvan, rukavice, krpa, posuda s vodom i prethodno tvrdo skuhana jaja.

Na dno protvana stavite pjenu za brijanje preko cijele površine. Uzmite boje za jaja i iskapajte ih po pjeni za brijanje tako da bude što šarenije. S rukavicama na rukama uzmite kuhana jaja te ih pažljivo uvaljajte u pjenu s bojom tako da cijela budu prekrivena njom. Stavite ih sa strane na novinski papir kako bi se boje osušile.

Kada se osuše, uronite jaja u posudu s vodom i uklonite pjenu s njih. Krpom ih prebrišite i posušite do kraja. Također, ako dobivena šarena jaja želite dodatno obogatiti, dodajte im šljokice ili dekorativne naljepnice.

Bojanje rižom

Ukrašavanje jaja uz pomoć riže jednostavno je i ne stvara puno nereda. Za tu tehniku bit će vam potrebne zdjelice s poklopcem, riža, boje za jaja i prethodno tvrdo kuhana jaja.

U zdjelice do pola uspite rižu, a u svaku posudicu ukapajte jednu boju po želji. Dobro pomiješajte rižu i boje, a potom unutra ubacite jaje tako da bude u potpunosti prekriveno rižom. Poklopite posudicu i lagano u krug vrtite posudicu kako bi se jaje obojalo u riži.

Nakon nekoliko minuta izvadite jaje van, a ako se nije u potpunosti obojalo, ponovite postupak sve dok ne dobijete zadovoljavajuće rezultate.

Čipkasta jaja

Jaja ukrašena motivima čipke idealna su za dekoriranje bogatog uskršnjeg stola uz ručak, a za njihovu izradu trebat će vam svega nekoliko minuta, trakice čipke, prethodno tvrdo kuhana jaja i boje za jaja.

Jaja umotajte u trakice čipke i dobro zavežite. U zdjelicu stavite boju za jaja te jaja s čipkom uronite unutra na nekoliko minuta. Izvadite ih van i pričekajte da se osuše te naposljetku uklonite čipku s njih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.