Europa ostaje bez posljednje kraljice, ali u idućoj generaciji će vladati žene

Foto: Profimedia

DANSKA kraljica Margareta objavila je na Staru godinu da će abdicirati i da 14. siječnja dansko prijestolje preuzima njezin sin, krunski princ Frederik. 14. siječnja ove godine, dakle, s prijestolja odlazi posljednja europska kraljica monarh. Da ne bude zabune, Europa ima nekoliko kraljica, ali one su supruge vladajućih monarha, odnosno kraljeva.

Margareta odlazi s prijestolja nakon 52 godine vlasti, a princ Frederik na prijestolje sjeda kao kralj Frederik X. u 55. godini. Uz njega će biti njegova kraljica, australska pučanka Mary, kojom se oženio 2004. godine.

Abdikacijom Margarete II. Europa ostaje bez posljednjeg ženskog monarha. U Europi trenutno ima 12 monarhija te će na čelu svake od njih od 14. siječnja biti muškarci.

No iduća generacija europskih monarhija pripada ženama.

Španjolska, Švedska i Belgija će imati kraljice

Prva u redu za belgijsko prijestolje je princeza Elizabeta. Ona će postati prvi ženski suveren Belgije budući da se devedesetih promijenilo pravilo o nasljeđivanju te sada belgijski tron može naslijediti i žena.

Španjolska princeza Leonor nakon svog oca Filipa postat će prva španjolska kraljica još od 19. stoljeća.

Švedsko prijestolje nakon oca će naslijediti Viktorija, a potom i njezina najstarija kći Estelle.

Žene dolaze i na prijestolja Norveške i Nizozemske

Ingrid Alexandra, najstarija kći princa Hakoona, na prijestolje Norveške sjest će nakon vladavine svog oca.

I Nizozemskom će "vladati" žena. Ona se zove Catharina-Amalia i najstarija je kći kralja Willema Alexandera. Postala je nasljednica nakon abdikacije svoje bake, kraljice Beatrix. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.