Elliot Page prvi put nakon objave da je transrodna osoba: Očekivao sam puno mržnje

Foto: xFayexSadou/RetnaxLtdx/MediaPunchx/via Guliver

ELLIOT PAGE prvi je put odradio intervju nakon javne objave da je transrodni muškarac u prosincu prošle godine. 

34-godišnji glumac za Time je progovorio o cjeloživotnoj borbi koju vodi s okolinom te koliko mu je to otežalo svakodnevicu. "Osjećaj istinskog uzbuđenja i iskrene zahvalnosti zbog toga što sam došao do te točke u životu, pomiješan s puno straha i tjeskobe", opisao je Page osjećaj nakon svog javnog istupa. "Očekivao sam puno podrške i ljubavi, ali i veliku količinu mržnje i transfobije."

Njegova je objava, kojom je postao jedna od najpoznatijih svjetskih transrodnih osoba, postala viralna u više od 20 zemalja i donijela mu više od 400 tisuća novih pratitelja na Instagramu samo tog dana. Napisane su tisuće članaka, a lajkovi i dijeljenja brojali su se u milijunima. Mnogi su redatelji kontaktirali Pageovog menadžera i rekli kako bi im bila čast uvrstiti Elliota u glumačku postavu svog idućeg bitnog filma. 

"Nisam mogao ni pogledati svoje fotografije"

Od malih nogu Elliot je htio svoju kosu šišati na kratko i nositi odjeću za dječake, a to se nastavilo i kroz pubertet koji je za njega bio, kako tvrdi, čisti pakao. Prihvaćao je uloge u kojima je tumačio ženske likove, nosio perike i odrađivao to profesionalno, no nikad se nije osjećao sasvim ispunjeno, već kao da stalno nešto skriva. "Jednostavno se nikad nisam prepoznao. Jedan dugi period nisam mogao ni pogledati svoje fotografije", rekao je i dodao kako mu je bilo teško gledati filmove u kojima je glumio jače feminizirane likove.

Kad je za ulogu u Junu kao 21-godišnjak bio nominiran za razne nagrade, između ostalih za Oscara i Zlatni globus, teško se nosio s novostečenom svjetskom slavom. "Teško mu je bilo nositi se s medijima i očekivanjima", rekla je glumica Alia Shawkat. 

Uslijedile su velike uloge u X-Menu i Inceptionu, a Page je pao u depresiju te se borio s tjeskobom i paničnim napadima. "Nisam znao kako objasniti ljudima da se ne osjećam dobro čim moram obući majicu sa ženskim krojem iako sam glumac", rekao je. Zbog takvih je stvari puno puta razmišljao da se prestane baviti glumom. 

2014. godine otkrio je da je gej iako je godinama smatrao da će mu zbog toga karijera patiti. Počeo je nositi odijela na crvenom tepihu. Vjenčao se s koreografkinjom Emmom Portner 2018. godine, no prošle su se godine razišli, a početkom ove i službeno razveli. "Ostali smo bliski prijatelji", objasnio je Elliot. 

Inspiraciju je pronašao u drugim slavnim transrodnim osobama

Tijekom pandemije imao je dovoljno vremena, kako tvrdi, da razmisli o svemu te je uspio prevladati strahove. "Napokon sam bio spreman prihvatiti da sam transrodna osoba i prepustiti se u potpunosti da budem ono što stvarno jesam", rekao je dodavši kako su ga inspirirale druge poznate transrodne osobe poput Janet Mock i Laverne Cox.

Page je naveo kako mu je majka velika potpora, govorio je o operaciji promjene spola koju je odradio krajem prošle godine te kako je kao bogati poznati bijelac zapravo privilegiran u odnosu na sve one transrodne osobe koje si operaciju ne mogu priuštiti pa se stoga trudi što više založiti i biti glas onih koji se ne mogu ostvariti ovako kao on. "Moja su mi privilegije dopustile da imam sredstva probiti se i biti tu gdje sam danas i naravno da te privilegije želim iskoristiti da pomognem kako god mogu", objasnio je.

"Mi znamo tko smo. Ljudi se drže tih čvrstih ideja spolova jer se tako osjećaju sigurnije. Ali kad bismo mogli slaviti kompleksnost ljudi, svijet bi bio puno bolje mjesto", kaže Page i objašnjava kako se sad osjeća u vezi s glumom. "Gluma me jako uzbuđuje sad kad mogu biti to što jesam, u ovom tijelu. Koliko god ovo bilo izazovno i teško, ne može umanjiti ovaj osjećaj", rekao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.