Ekskluzivno na Indexu preslušajte novi album Tamare Obrovac "Madirosa"

NOVI album Tamare Obrovac "Madirosa", koji donosi 10 pjesama, ekskluzivno možete preslušati na Indexu. Cijeli album snimljen je uživo u svega dva dana, u rujnu 2008. godine. Sve je svirano i pjevano odjednom, bez nasnimavanja, u opuštenoj atmosferi studija Radio Pule, uz odličnog tonca Alda Spadu. U odnosu na posljednji CD "Neću više jazz kantati", i iskoraku u electric zvuk, na novom albumu "Madirosa" Tamara se vraća akustičnom zvuku i intimističkom pristupu. "Madirosa" je ispunjena novim izvedbama znanih zgoditaka ("Daleko je..." i "Villa Idola"), ali prevladavaju fascinantne nove pjesme skladane/dovršene upravo za ovaj album. Tamara Obrovac autorica je svih skladbi, aranžmana za gudački kvartet i stihova, osim za pjesmu "Daleko je..." (autorica stihova je Anja Gasparini).

Koncertnu promociju svog novog albuma "Madirosa" Tamara Obrovac će održati u ponedjeljak, 20. lipnja u 21 sat, u dvorcu Lužnica u Zaprešiću. CD potražite u vama najbližem Aquarius CD shopu, a ne zaboravite ni što prije nabaviti ulaznice za koncert koji će se održati u bajkovitom okruženju.

"Uživajte u novom miš-mašu ala Tamara"

Što znači Madirosa? U knjižici albuma objašnjeno je da je Madirosa izmišljena riječ, koja za autoricu znači mediteranska ruža i simbolizira njen osobni doživljaj Mediterana kao kulturološkog i glazbenog univerzuma. I makar vas ovo filozofsko promišljanje može malo zaplašiti u shvaćanju o čemu se tu zapravo radi, preslušavanjem albuma shvatit ćete koliko je snažan taj stav u umjetničkom, sviračkom i autorskom izričaju Tamare i cijele ekipe koja je radila na "Madirosi". Art je u ovom slučaju stvarno nužna riječ, no ne treba izbjegavati ni crossover. Obje definicije će odboru Porina zadati mnogo glavobolje u određivanju žanra nominacije, jer ovdje se radi o sasvim netipičnom čitanju Tamarinog autorskog opusa, a križanac jazza i klasike u ovom slučaju nema jasno i lako definiranu ladicu. Uostalom, kako Tamaru smjestiti u bilo kakvu ladicu. Ovo je baš kako smo i napisali - "crossover art" - i zato budite spremni da vam Tamarino novo dugosvirajuće djelo - što se od nje uvijek i očekuje - ne donosi neku očekivanu formu i ponavljanje.

Tamara je u ovom slučaju odlučila prezentirati što se dogodi kad njezinom temperamentu i bendu Transhistria Ensembleu (Uroš Rakovec, Žiga Golob, Fausto Beccalossi i Krunoslav Levačić) dodamo Époque Quartet (David Pokorny, Vladimír Klánský, Víd Petrášek i Vladimír Kroupa). "Dugo sam se bavila mišlju o uključivanju gudačkog kvarteta u zvuk mog Ensemblea, no kako se radi o kompleksnom aranžmanskom poslu, trebalo je za to vremena, ali na kraju sam vrlo zadovoljna rezultatom, i načinom na koji se češki kvartet uklopio u zvuk i način sviranja mog Transhistria Ensemblea, što vjerujte, nije jednostavno. Transhistria Ensemble nije ni prije spadao u neki određeni žanr, a sad smo sa zvukom gudačkog kvarteta i prizvukom klasične glazbe, stvar još dodatno `zakomplicirali`. Uživajte u novom miš-mašu ala Tamara", kazala je Tamara Obrovac.

Zaključimo priču o Madirosi - mediteranskoj ruži dijelom iz recenzije koju potpisuje vrsni poznavatelj jazza u nas, glazbeni kritičar Davor Hrvoj: "U izvedbama što ih je uvrstila na ovaj album, Tamara na prirodan i logičan način spaja ozbiljan pristup i šalu, tradiciju i suvremeno, klasiku i etno, poštivanje forme i slobodu, melodiju i improvizaciju, regionalno i srednjoeuropsko. Njezina je glazba unikatna, ali i univerzalna, bliska čoviku koji ore crljenicu, ali i svakoj osobi s osjećajem za ljepotu plodova što ih daje zemlja bilo koje boje".

POPIS PJESAMA:

1. Titanic/Tango i ča ča ča/Tango and cha cha cha
2. Rožica/Little rose
3. Dube sanjan/Daydreaming
4. Ća će mi lipota/What do I need beauty for?
5. Daleko je.../...is faraway
6. Zoven/I am calling
7. Lipo moje tilo/My beautiful body
8. Madirosa
9. Sama bez tebe/Alone without you
10. Villa Idola

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.