Edita Majić se prije 20 godina zaredila, danas je zna samo njena obitelj

Foto: Screenshot YouTube/HRT

Edita Majić, odnosno Edita Marija od Križa, danas slavi 54. rođendan.

Nitko, osim njezinih najbližih, ne zna gdje je ona i kako obilježava današnji dan. Nekadašnja hrvatska glumica je 2004. godine šokirala javnost te s kazališnih dasaka otišla u najstroži samostan na svijetu. Nakon što je napustila svijet glume i Hrvatsku 2004. godine kako bi živjela kao bosonoga karmelićanka u Španjolskoj, Edita je 2017. godine donijela još radikalniju odluku te je iz života u samostanu prešla u pustinjaštvo. Točnu lokaciju gdje se nalazi zna samo njezina obitelj.

Pustinjaci su ljudi u Katoličkoj crkvi koji žive odvojeni od svijeta. Osim života u udaljenim kolibama i crkvama, postoji i pustinjaštvo u gradovima gdje pustinjaci žive samotničkim životom u svojim stanovima, a na zajedničku molitvu se okupljaju u gradskim crkvama.

"Već dugi niz godina ona je osjećala da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Živi izvan samostana na pustom i osamljenom mjestu, nenaseljenom i u samoći", rekla je tada Jadranka Kanajet, njezina majka, za portal Bitno.net.

"Nisam imala vjeru i darovana mi je"

Edita je jednom prilikom za HRT progovorila o motivima odlaska u samostan. Razgovarala je tad s Nadom Šurjak, a navodno je to bio prvi put da je kamera ušla u najstroži samostan na svijetu i da je neka od karmelićanki dala intervju.

"Bilo je to nakon pet godina molitve, da se upozna božja volja. Nisam željela na brzinu odlučivati, nego vršiti ono što Bog od mene želi. Kada upoznaš Boga i shvatiš da je on osoba, netko tko ti je tako blizu i poznaje te bolje nego ti sam sebe i da je taj neprestano s tobom i da te ljubi, razgovor između duše i Boga postaje moguć. Nisam imala vjeru i darovana mi je, željela sam uzvratiti Bogu za svu ljubav koju mi je dao", rekla je Edita tada.

Glumačka karijera

Majić je studirala na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Prvu veliku ulogu imala je u kazališnoj predstavi Salome, a matično kazalište bilo joj je Gavella u Zagrebu.

Dobila je i brojne nagrade - godine 1999. nagrađena je Zlatnom arenom za sporednu ulogu darkerice Lili, dobila je nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu, zatim nagradu Fabijan Šovagović, nagrađena je i na Festivalu malih scena u Rijeci te na Danima satire u Kerempuhu.

Posljednji glumački zadatak imala je sinkronizirajući francuski ekološki crtić Moj mali dragi planet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.