Edita Majić je karijeru glumice zamijenila radikalnim životom pustinjakinje

Screenshot: YouTube

EDITA Majić, odnosno Edita Marija od Križa, nekadašnja je hrvatska glumica koja je 2004. godine šokirala javnost te s kazališnih dasaka otišla u najstroži samostan na svijetu. Danas je pedeseti rođendan Edite Majić i nitko, osim njezinih najbližih, ne zna gdje je ona i kako oblježava današnji dan.

Nakon što je napustila svijet glume i Hrvatsku 2004. godine kako bi živjela kao bosonoga karmelićanka u Španjolskoj, Edita je 2017. godine donijela još radikalniju odluku te je iz života u samostanu prešla u pustinjaštvo.

Četrnaest godina nakon ulaska u samostan, Edita se priključila redu pustinjaka, ljudi u Katoličkoj crkvi koji žive odvojeni od svijeta. Osim života u udaljenim kolibama i crkvama, postoji i pustinjaštvo u gradovima gdje pustinjaci žive samotničkim životom u svojim stanovima, a na zajedničku molitvu se okupljaju u gradskim crkvama

"Već dugi niz godina ona je osjećala da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Živi izvan samostana na pustom i osamljenom mjestu, nenaseljenom i u samoći", rekla je tada Jadranka Kanajet, njezina majka, za portal Bitno.net.

Godine 2009. HRT je prikazao dokumentarni film "Edita Marija od Križa" u kojemu je Nada Šurjak razgovarala s Editom koja je bila četiri godine u samostanu i polagala vječne zavjete. Navodno je to bio prvi put da je kamera ušla u najstroži samostan na svijetu i da je neka od karmelićanki dala intervju.

Na pitanje o motivima njezina odlaska u samostan, Edita je rekla:

"Bilo je to nakon pet godina molitve, da se upozna božja volja. Nisam željela nabrzinu odlučivati, nego vršiti ono što Bog od mene želi. Kada upoznate Boga i shvatiš da je on osoba, netko tko ti je tako blizu i poznaje te bolje nego ti sam sebe i da je taj neprestano s tobom i da te ljubi, razgovor između duše i Boga postaje moguć. Nisam imala vjeru i darovana mi je, željela sam uzvratiti Bogu za svu ljubav koju mi je dao". 

O razlozima njezina odlaska se nagađalo, a pokojna Mani Gotovac je svojevremeno tvrdila da je Edita otišla u samostan zbog heroina i neuzvraćene ljubavi te da je bila pred samoubojstvom. Mani su demantirali prijatelji Edite Majić.

"O samoubojstvu nikada nije razmišljala, ni u najtežim životnim trenucima, pa ni zbog nesretne ljubavi. Napominjemo kako čak ni tvrdnja gospođe Mani Gotovac da je u vrijeme rada na predstavi 'Gorki, gorki mjesec' Edita paralelno živjela jednu nesretnu ljubav, nije istinita - bila je tada u sretnoj vezi. Nikada nije bila ovisnica o heroinu, a niti bi ovisnost mogla biti razlogom da život posveti redovničkom zvanju", rekli su tada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.