Dvjesto godina kruže legende o misterioznom čudovištu iz jezera, opis je jeziv

Foto: 123rf

VEĆ generacijama unazad mitsko biće za koje se vjeruje da pliva jezerom Okanagan u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi straši djecu, ali i odrasle. Ovo jezero, dugačko 145 kilometara i široko oko 4,5 kilometra, navodno je dom čudovištu koje sliči zmiji, a koje se naziva Ogopogo, piše BBC.

Ogopogo je za Kelownu, grad koji se nalazi na obali jezera, isto što Nessie za Loch Ness – ovo biće živi u jezeru i "pojavljuje se" dovoljno često da održi legendu o sebi u životu.

Prema opisu "očevidaca", ovo stvorenje s nekoliko grba sliči zmiji i ima zelenu ili crnu kožu i glavu konja, zmije ili ovce. Na crtežima izgleda kao morski zmaj koji se može vidjeti na starim kartama moreplovaca. Na dokovima ovog grada nalazi se skulptura zeleno-crnog zmaja duga četiri i pol metra, koja predstavlja maskotu lokalnog hokejaškog tima, a u cijeloj Kelowni mogu se kupiti suveniri s ovim bićem.

Ogopogo manija dostigla je svoj vrhunac osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, kada je turističko udruženje ponudilo nagradu od milijun dolara onome tko osigura dokaz o njegovom postojanju. Nevladino udruženje ekoloških aktivista Greenpeace istupilo je tada i proglasilo ovo biće ugroženom vrstom, zahtijevajući da se ne lovi, nego da se samo fotografira. Tadašnje televizijske emisije prenosile su vijesti o čudovištu u jezeru Okanagan i mnogi su zapravo vjerovali u njegovo postojanje.

Čak i danas 16 posto stanovnika Britanske Kolumbije vjeruje da je Ogopogo stvaran.

"On zapravo nije čudovište, nego duh jezera koji štiti cijelu dolinu", kaže Pat Raphael iz Westbank First Nationa i dodaje da se Rattlesnake Island (Otok zvečarki) smatra prebivalištem Ogopogoa.

Prije nego što su stigli europski trgovci krznom 1809. godine, domoroci su ovdje živjeli već 12.000 godina. Oni su imali svoje zakone, pravosuđe i uvjerenja. Oni su vjerovali u važnost vode, koja je postojala u dva oblika: u spiritualnom i tjelesnom, koji se oličavao u samom jezeru iz kojeg se ponekad ukazivao duh.

"U našim pričama Ogopogo je tamne boje i ima glavu konja i rogove jelena. Misionari su vidjeli našeg vodenog duha i po navici demonizirali naša duhovna uvjerenja", kaže Coralee Miller, asistentica menadžera u tamošnjem muzeju.

Ovo biće je hranjeno simbolično, duhanom i kaduljom, a ponekad mu je nuđen i losos kao znak zahvalnosti jezeru zbog toga što stanovnicima osigurava vodu i hranu.

"Mislim da odatle potječe nesporazum, doseljenici su nas vidjeli kako bacamo komade mesa u vodu", objašnjava Miller.

Ubrzo potom počele su se raspredati priče o zmiji iz jezera Okanagan kojoj se žrtvuju žive životinje kako bi se ona umirila i da bi se osigurala sigurna plovidba jezerom. Kada je jednom legenda o zmiji žednoj krvi zaživjela, otela se kontroli – doseljenici su počeli patrolirati uz jezero noseći oružje, plašeći se da će zvijer izroniti i napasti ih.

Ipak, dvadesetih godina 20. stoljeća pomama se smanjila, a turističke organizacije su nazvale ovo biće Ogopogo po engleskoj zaraznoj narodnoj pjesmi čije riječi glase: "Njegova majka je bila uholaža; njegov otac je bio kit; imao je malo glave; i jedva neki rep; a Ogopogo je bilo njegovo ime." Mitsko biće tako se transformiralo u stvorenje nalik liku iz crtanog filma koje bi moglo privući turiste.

Nije poznato koliko je ljudi u proteklom stoljeću putovalo u Kelownu kako bi vidjelo ovo jezersko biće, ali je s vremenom Ogopogo postao zaštitni znak Kelowne. Lokalne trgovine počele su prodavati njegova "jaja", pa se u njima mogao pronaći čak i njegov izmet. Iako turističke agencije danas ne promoviraju Ogopogoa, legenda i dalje traje.

Miller ističe da je veoma važno napraviti razliku između duhovnog bića u koje su vjerovali domoroci koji su htjeli zaštititi svoje jezero i Ogopogoa, koji je produkt pogrešne interpretacije doseljenika, a koji se poslije nekog vremena pretvorio u turističku atrakciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.