Uspjeh legendarne basne: Dugoočekivana "Ježeva kuća" prikazat će se na Berlinaleu

Foto: HAVC

DVA hrvatska kratkometražna filma, "U plavetnilo" i "Ježeva kućica" svoje će svjetske premijere imati u programu 67. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, piše HAVC.

Oba filma će svoje premijere imati u sklopu programa Generation, natjecateljskog dijela Berlinalea u kojem se prikazuju filmovi koji su tematski i estetski posvećeni djeci i mladima. 
 
U sekciji Generation 14plus prikazat će se U plavetnilo, kratkometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović, nastao u produkciji filmske udruge Motion iz Hrvatske i slovenskog Blade Productiona. Priča je to o trinaestogodišnjoj Juliji i njezinoj majci koje bježeći od obiteljskog nasilja dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Julija se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom. No Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine stare rane.
 
 
Scenarij potpisuje Christina Lazaridi, a glavne uloge tumače Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić i Marija Kohn. Direktor fotografije je Marko Brdar, za montažu je bila zadužena Minji Kang, za oblikovanje zvuka Julij Zornik, a za glazbu Ivan Marinović. Producenti su Barbara Vekarić i Vlaho Krile (Motion) te Zoran Dževerdanović (Blade Production). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a kao projekt je razvijan na Short Film Stationu u sklopu programa Berlinale Talents 2016.
 
U programu Generation Kplus prikazat će se animirani film Ježeva kuća, adaptacija poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma.
 
"Ovo je priča o temeljnom i univerzalnom konceptu koji je iznimno bitan u suvremenom kontekstu globalnog sela: dom može biti mjesto, ali i stanje uma koje dijelimo s drugima. Iskustvo domaćeg okruženja zajedničko je svim kulturama i generacijama, i uvijek je jednako važno. Taj prostor, koji nam ujedno služi kao utočište i odraz našeg identiteta, ključan je element ljudske egzistencije. To je razlog zašto danas, kada iza sebe imam mnogo različitih domova, ova priča i dalje odjekuje u meni jednako snažno kao nekada, u nekim vrlo drugačijim okolnostima, kada sam je kao dijete prvi put čula", izjavila je redateljica Eva Cvijanović.
 

Ježeva kuća / Hedgehog's Home - CLIP from Bonobostudio on Vimeo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.