Danas počinje Cinehill festival, dolazi i slavni brazilski redatelj

Foto: EPA

Proslavljeni brazilski redatelj Karim Aïnouz, jedan od vodećih latinoameričkih redatelja, u kratkoj će stanci od priprema za snimanje čak dvaju novih filmova, gostovati na Cinehill festivalu koji počinje danas u Gorskom kotaru. S Festivala kažu kako je on svoj dolazak potvrdio u zadnji čas, tražeći termin između stalnih putovanja, a to će nesumnjivo biti šlag na torti bogatog brazilskog programa, jer je Brazil zemlja-partner ovogodišnjeg festivala.

S više od pedeset svjetskih nagrada, ovjenčani redatelj u posljednjih pet godina imao je tri filma u canneskim programima. Prije samo dva mjeseca u glavnoj konkurenciji prestižnog festivala predstavio je svoj zadnji film, Motel Destino, erotski triler o ljubavnom trokutu sitnog kriminalca koji se skriva u javnoj kući. Uz taj Cinehill predstavlja i njegov najpoznatiji film Nevidljivi život Euridice Gusmao, za koji je  2019. dobio glavnu nagradu programa Izvjestan pogled. 

Petehovac će ove godine posjetiti gosti iz cijelog svijeta, iz Brazila, Finske, Turske, Danske, Italije i Švicarske, a bit će tu i hrvatski filmski umjetnici koji su se proslavili u velikim kinematografijama, glumac Luka Peroš, koji je glumio u španjolskoj hit-seriji La casa de papel, te Daina Oniunas Pusić, čiji film Tuesday sa zvijezdom Seinfelda Julijom Louis Dreyfus upravo kreće u svjetska kina.

"Sprema se pet dana i noći filmske čarolije"

To maleno izletište iznad Delnica, donedavno poznato samo pasioniranim planinarima, tako će nakratko postati filmski svijet u malom. "Na 1035 m visine, na svježem zraku i među gustim zelenim krošnjama, sprema se pet dana i noći zelene filmske čarolije, s projekcijama pod šatorima i vedrim nebom te brojnim drugim događanjima", poručuju organizatori.

Novi i klasični filmovi s najvećih svjetskih festivala, književna druženja, aktivnosti u prirodi, glazba, filmski razgovori, poznati je festivalski koncept razvijan u prvih dvadeset i pet godina njegova postojanja i održavanja u Motovunu.

Festival se otvara projekcijom vrckave sudske komedije Pas na sudu i hrvatskog filma Čovjek koji nije mogao šutjeti, dobitnika Zlatne palme za najbolji kratki film u Cannesu, uz nazočnost redatelja tih filmova Laetitie Dosch i Nebojše Slijepčevića.

Šarolik izbor žanrova, tema i stilova

Ovogodišnjih 98 filmova donose šarolik izbor žanrova, tema i stilova u petodnevnom filmskom maratonu koji svakoga dana donosi deset projekcija premijernih filmova ili najuspjelijih filmova godine.

Među ostalim, tu je drama Životinja o naličju turizma, ispričana kroz oči animatora u grčkom ljetovalištu, kao i Zelena granica Agnieszke Holland o migrantskoj krizi, jedan od najvažnijih europskih filmova godine koji je naljutio ultrakonzervativnu poljsku vladu i poharao kinoblagajne.

U petak je na programu dobitnik nagrade žirija kritike u Berlinu, hibridni dokumentarno-igrani film Faruk, u kojem redateljica Asli Özge, koja stiže na festival, prati svog vitalnog 95-godišnjeg oca u borbi protiv rušenja stambene zgrade u kojoj živi.

U subotu igra dvostruki dobitnik San Sebastiana, grenlandska drama Kalak redateljice Isabelle Eklöf, još jedne gošće ovogodišnjeg festivala, koja kroz intrigantnu priču o posljedicama seksualne traume, oslikava kulturu urbaniziranih grenlandskih Inuita.  Iz Cannesa stiže Priča o Eduardu Limonovu Kirilla Serebrennikova, kontroverzna biografija ruskog pisca u glumačkoj izvedbi Bena Whishawa.

Koncertni program otvorit će IDEM, a zatvoriti Let 3

Filmski program bit će zatvoren u nedjelju dodjelom nagrada i projekcijom miljenika festivalskih publika, romantične crne komedije Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu. Nezaobilazan je i program Cinehill kratki s probranim naslovima svjetske kratkometražne produkcije, a najbolji od njih ulazi u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu.

Posebnim programima predstavljaju se počasni gosti festivala: Bogdan Diklić (dobitnik Nagrade 50 godina), rock-dokumentarist Julien Temple (dobitnik nagrade Maverick) i alpinist Stipe Božić.

Uveden je i novi program Čitaj ovo, druženje u kojem sudjeluju pisci Monika Herceg, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Stanislav Habijan i Milan Majerović Stilinović. Koncertni program otvorit će rock grupa IDEM, a zatvoriti Let 3. Popratni program donosi i planinske šetnje u organizaciji lokalnog planinarskog društva Petehovac i edukativne sadržaje za upoznavanje s prirodom tog kraja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.