Cate Blanchett poziva EU da pojača potporu izbjeglicama: "Svijet gleda"

Foto: EPA

Australska glumica Cate Blanchett, veleposlanica dobre volje UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), pozvala je Europsku uniju da pojača potporu izbjeglicama i zemljama koje su ih primile te da zajamči da će se politika bloka "usredotočiti na njihovu zaštitu, a ne na postavljanje pojačanja na granicama".

"Morate shvatiti da nitko ne stavlja svoju djecu u čamac osim u slučaju kad je voda sigurnija od kopna", rekla je oskarovka, koja je veleposlanicom dobre volje UNHCR-a imenovana 2016. u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

"Zahvaljujem EU na dugogodišnjoj financijskoj potpori izbjeglicama, kao i njihovim domaćinima na globalnoj razini te pozivam na kontinuiranu i veću potporu. Svijet gleda", dodala je Blanchett.

U Albaniji će se graditi centri za prihvat migranata

Njezina je molba uslijedila u trenutku kada Europska unija nastoji revidirati pravila Unije o azilu i migracijama da bi smanjila nepravilnosti kada su migranti posrijedi, a zemlje članice pokušavaju sklopiti dogovore po vlastitoj mjeri.

Italija je u ponedjeljak objavila da će u Albaniji graditi centre za prihvat migranata koji u Italiju budu i ubuduće stizali morskim putem. U bijegu od nasilja, sukoba, progona i kršenja ljudskih prava, iz domova širom svijeta protjerano je rekordnih 114 milijuna ljudi, rekla je Blanchett.

"S obzirom na potencijalan broj raseljenih, koji nikada dosad nije bio toliko visok, ni fleksibilno humanitarno financiranje nikada nije bilo hitnije. Ulažite u obrazovanje i sredstva za život kako biste osigurali da obitelji dobiju priliku ondje kamo su stigle, tako da se ne moraju seliti. Nitko neće imati koristi od generacije otuđenih i mladih ljudi isključenih iz društva."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.