Budite zdravi i tijekom zime: Donosimo 6 savjeta za jačanje imunološkog sustava

Foto: Press

OBIČNO s padom temperatura nešto intenzivnije počnemo razmišljati o jačanju imuniteta, iako bismo se o tom procesu trebali brinuti kroz cijelu godinu.

Imunološki sustav pomaže našem organizmu da se obrani od zaraza i infekcija i ne pita za radno vrijeme. On je aktivan stalno i brani nas od bakterija, virusa i parazita. No kad pričamo o jačanju imuniteta, često pogrešno mislimo da ga zapravo i „tehnički“ možemo ojačati. Naime, mi mu načinom života možemo pomoći da radi ispravnije kako bi nas što bolje štitio, ali znanstvenici još uvijek nisu sigurni koliko ga zapravo možemo ojačati. Da budemo precizni, doslovno jačanje imunološkog sustava bi moglo biti i štetno jer bi „pojačan” imunološki sustav značio da prirodni obrambeni mehanizmi organizma prekomjerno rade, što bi moglo dovesti do upale i autoimune bolesti.

U protekle dvije godine o imunološkom sustavu smo slušali više nego ikad zbog pojave Covida 19, a i zimsko razdoblje je ono doba kad smo puno osjetljiviji i skloniji bolestima. Uz to, početak godine je doba kad je većina još uvijek dosljedna u novogodišnjim odlukama koje redovito uključuju pojačavanje fizičke aktivnosti. No ako se zbog pandemije ne usudite vježbati u zatvorenim prostorima, a trčanje ili bilo kakva druga aktivnost na otvorenom vam ne djeluje primamljivo zbog straha od prehlade ili ako jednostavno samo želite poraditi na svom imunitetu – ovi savjeti bi vam mogli pomoći.

1. Prehrana, prehrana i opet prehrana

Oko 80 % našeg imunološkog sustava se nalazi u gastrointestinalnom traktu zbog čega je jasno da je prehrana prva i osnovna stvar na kojoj trebate poraditi kad osjetite pad imuniteta. Potrebno je unositi vitamine A, B6, B12, C, D i E, zatim bakar, željezo, cink, bjelančevine ili prevedeno u namirnice: brokulu, špinat, naranču, limun, grejp, mrkvu, papriku, kivi, orašaste plodove, jogurt, perad…

S obzirom da je probava ključna za zdravlje, i redovita upotreba prirodne mineralne vode Donat svakako je jedan od načina za jačanje imuniteta organizma. Donat nije samo jedna od mnogih mineralnih voda, nego je 100% prirodni proizvod koji sadrži jedinstvenu kombinaciju minerala koji blagotvorno djeluju na cijelo tijelo. Što to znači?

Donat djeluje na principu osmoze – najprije sulfati upijaju vodu iz stanica crijevne stijenke, što povećava volumen crijevnog sadržaja. Magnezij dodatno opušta mišiće probavnog trakta, pomažući tako sulfatima da stimuliraju i ubrzaju peristaltiku. To znači da se naše tijelo se ne navikava na učinke Donata jer su oni mehanički. Svakodnevna konzumacija na prazan želudac kao i prije većih obroka djelovat će, dakle, i kao sredstvo koje pomaže probavi, ali će djelovati na vaš cijeli organizam, a time i na imunološki sustav.

2. Dodaci prehrani kao 'adut s klupe'

Ako niste dovoljno disciplinirani ili nemate vremena (apsolutno vam ne sudimo) da kroz prehranu unesete sve potrebne hranjive tvari, iskoristite asa iz rukava i u igru uvedite dodatke za prehranu. Vitamin C, cink, beta glukan, omega-3 masne kiseline… mogu se davati u prirodnom obliku ili kao nadomjestak.

3. Obraćate li pažnju na zrak u prostoriji?

Nije ugodno biti na hladnoći, ali redovito provjetravanje kako bi u prostoriju ušao svjež zrak učinit će dobrobit vašem organizmu i imunološkom sustavu. Isto tako, temperatura u prostoriji u kojoj često boravite ne bi trebala biti veća od 22 do 23°C, a treba paziti i na vlažnost zraka.

4. Fizička aktivnost za imunitet, ali i rješavanje stresa

O prednostima fizičke aktivnosti nije potrebno puno pisati jer je već sve rečeno, ali je važno napomenuti da treba trenirati i zimi te boraviti na svježem zraku koliko god vam to zbog niskih temperatura ne djeluje primamljivo. Fizička aktivnost je uz prehranu definitivno jedna od najvažnijih navika kad se postavi pitanje kako ojačati imunitet organizma.

5. Odmorite se jer ste vi to zaslužili

A zaslužio je to i vaš imunološki sustav. Ako ste nenaspavani, vaš organizam mora lučiti više hormona stresa da bi funkcionirao, ali to znači da će imunološki sustav raditi slabije. Zato je minimalno sedam sati sna neophodno za zdrav organizam.

Index promocija d.o.o. ne odgovara za sadržaj članka oglašivača i točnost informacija. Molimo vas da se za sve savjete obratite svoj liječniku ili ljekarniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.