Brzi i žestoki ili samo žestoko glupi? Nije bitno, zaradit će preko pet milijardi dolara

Foto: Press

ELITISTIČKO zgražanja nad zaglupljujućom zabavom koju Hollywood gotovo dnevno izbacuje kako bi utažili žeđ nezahtjevnih masa, u današnje je vrijeme već pomalo prežvakano.

Jednim dijelom zato što je već i maloj djeci jasno da je to ono što od modernog Hollywooda i očekujemo, ali i zato što je kvalitetne, pametno napisane alternative i više nego dovoljno. Štoviše, kvalitetnog sadržaja je previše i jednostavno nemamo dovoljno vremena upiti ga.

Stoga, nema razloga za nerviranje, niti ste osuđeni na filmove o brzim autima niti vas itko tjera da svoj teško zarađeni novac dajete Vinu Dieselu i ekipi.

Jači od Star Warsa

Bilo bi zato suvišno isticati da je franšiza "Brzi i žestoki" zabava namijenjena glupsonima, ljubiteljima brzih auta i fanovima visokobudžetnog američkog trasha. Međutim, kad vidite da popularnost neke franšize ne jenjava ni nakon osam nastavaka koji su na blagajnama utržili preko četiri milijarde dolara (uskoro će zaraditi više od pet) i više je nego jasno da pred sobom imate fenomen.

To nitko nije mogao predvidjeti 2001. kad se prvi film pojavio i zaradio 207 milijuna dolara. Štoviše, mnogi su predviđali kraj još 2006. nakon što je izašao očajni "Tokyo Drift" koji je zaradio "samo" 160 milijuna, ali čak su i najveći skeptici okrenuli ploču 2015. kada je sedmi nastavak "Furious 7" zaradio milijardu i 500 milijuna dolara.

Upravo zato nitko nije posebno iznenađen činjenicom da je najnoviji, osmi nastavak "The Fate of the Furious", postao uspješniji i od "Star Wars: The Force Awakens" nakon što je odmah po otvaranju zaradio nevjerojatnih 533 milijuna dolara.

Čak su i kritičari popustili

I dok nikog ne iznenađuje činjenica da su kritičari od samog starta grupno pokapali serijal tvrdeći da se radi o visokobudžetnom smeću, već oko petog nastavka priča se počela mijenjati. Kritike su postajale sve pozitivnije, a čak su i najveći filmski elitisti polagano počeli shvaćati da centralna poruka filmova, ona o obitelji koja ostaje složna i u najtežim trenucima, možda i nije toliko loša. Glupa je, sapuničasta i patetična, ali ne i antipatična.

Da ne bi bilo zabune, ovo je i dalje bezumna akcija s najneuvjerljivijim akcijskim scenama na kugli zemaljskoj (u osmom nastavku jedan od likova golim rukama preusmjerava torpedo, viseći na suvozačkim vratima kamiona koji klizi po ledu), ali ako ste u kino ušli očekujući epsku drameštinu Terrencea Malicka, problem nije u filmu već u vašim očekivanjima.

Danas je riječ o pop kulturalnom općem mjestu, filmskom serijalu koji možete i ne morate voljeti, ali upoznati ste s radnjom i znate što vas očekuje. Možda ćete ga izbjegavati kao što to čine svi oni koji ne mogu smisliti robote koji se pretvaraju u aute, tinejdžere koji se pretvaraju u čarobnjake ili slabiće koji se pretvaraju u super junake, ali franšiza će opstati bez obzira na vaš profinjeni ukus. U manjini ste.

Ono oko čega se svi moraju složiti jest da se radi o hitu.

Savršen recept

No, nije oduvijek bilo tako. Prvi film pojavio su vremenima prije nego je manija za franšizama uzela maha i nitko nije mogao predvidjeti da će se običan b-film, kopija "Point Breaka" koja u sjećanje priziva i sličan trash koji je u Americi bio popularan šezdesetih i sedamdesetih, postati jedna od najuspješnijih franšiza u povijesti kinematografije.

Upravo je taj nedostatak na franšizu orijentirane vizije, producente onemogućio da se drže određenih pravila ključnih za opstanak određenog filmskog serijala. Sljedeća dva nastavka imala su daleko slabije rezultate. "2 Fast 2 Furious" imao je grozan naslov, ali ne i groznog glumca kojeg svi vole. Naime, Vin Diesel nije se pojavio u ulozi Doma Toretta, a nije se pojavio ni u sljedećem nastavku, očajnom "Tokyo Driftu" koji se i dan danas smatra najgorim nastavkom u serijalu.

Netko je nanjušio problem i sve se vratilo na prave staze u svojevrsnom rebootu franšize, "Fast and Furious" iz 2009. koji je okupio ekipu iz jedinice kako bi snimili... Još jednu jedinicu.

Unatoč boljim rezultatima četvorke, tek je "Fast Five" donio savršen recept koji je udahnuo novi život serijalu što se odrazilo i na zaradu (gotovo 630 milijuna dolara). Bilo je tu nabrijanih pila, predivnih brazilskih lokacija, scenarist i redatelj odustali su od zakona fizike kako bi stvorili što luđe akcijske scene, a ekipi se pridružio danas neizbježni Dwayne "The Rock" Johnson.

Smrt udahnula novi život

Brzi i žestoki nakon toga jednostavno nisu mogli fulati. Zapleti su postajali sve gluplji, budžeti sve veći, a čak su se i tragedije pokazale kao dobra stvar za serijal. Naravno, morbidno je o tome govoriti, ali iznenadna smrt Paula Walkera pokazala se kao nitro za "Furious 7" koji je 2015. zaradio preko milijardu i 500 milijuna dolara i postao veći hit od "Avengersa".

U osmom nastavku ekipi su se pridružile i dvije oskarovke, Charlize Theron i Helen Mirren. Istina, Oscari ne znače ništa ekipi koja gleda ove filmove, ali govori ponešto o Hollywoodu.

"Zanimljivo je, sve donedavno glumci nam nisu prilazili. Osjećao sam se kao da naš tim nije dobivao poštovanje, ali i to se promijenilo", govori producent Neal Moritz, podsjećajući na to da glumci s A-liste jako dugo nisu bili dio ekipe.

S druge strane, franšiza je po mnogočemu bila progresivnija od klasičnog Hollywooda koji se i dan danas nalazi na udaru kritika zbog "izbjeljivanja" glumačkog ansambla. To nikada nije bio problem za "Brze i žestoke" koji su od samog početka bili skloniji rasnoj šarolikosti. Ne zaboravimo, plavi i plavooki Paul Walker bio je manjina, a slična je situacija bila i iza kamera jer filmove su režirali Justin Lin, James Wan, John Singleton i F. Gary Gray.

Možda je i to bio jedan od razloga zašto je osmi nastavak imao najbolje otvaranje u Kini. Naravno, ne treba smetnuti s uma da je akcija univerzalni jezik, a akcija je ono što ovim filmovima ne nedostaje. Što besmislenija, to bolja.

Fast and Furious 24?

Ovo su grozno napisani filmovi, ali to nikada nije bio problem za publiku koja u ovim budalaštinama očito uživa. Oni jednostavno žele doći u kino i isključiti mozak. Pa kad sljedeći puta značajno konstatirate da publici nedostaje dobro napisanih filmova, sjetite se da "Brzi i žestoki" imaju osam nastavaka. 

Koliko će to trajati, teško je predvidjeti. Mnogo toga ovisi o glumcima, ali pravo je pitanje koliko su presudni za već etabliranu franšizu. Filmovi koji forsiraju priču o "obitelji" ispred i iza kamera pokazuju sve veću napetost između glavnih glumaca koji žele veće honorare kako bi, između ostalog, lakše podnijeli napete odnose na snimanju. Johnson i Diesel navodno su u svađi i preziru se što može biti marketinški trik, ali Johnson je propustio većinu premijera i pojavio se tek na onoj njujorškoj. No, to ne znači ništa. Ovo će trajati sve dok donosi novac, a čini se da ga iz nastavak u nastavak donosi sve više.

Na kraju krajeva, ne smijemo zaboraviti staro pravilo. Franšiza je oduvijek bila jača i od glavnih glumaca i od kritičara i od istrošenih priča o originalnosti. Da nije tako, James Bond ne bi imao 24 nastavka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.