Brazilka koja živi u Hrvatskoj pitala Hrvate na što su ponosni, evo što su odgovorili

Foto/Screenshot: Dusko Jaramaz/PIXSELL/TikTok

Tiktokerica Mariana Ramalho rođena je u Brazilu, ali trenutačno živi u Hrvatskoj. U svojim videima često govori o razlikama koje uviđa između Brazilaca i Hrvata, o jezičnim barijerama koje ju ponekad muče, o dojmovima koje stječe u Hrvatskoj, ali i često postavlja pitanja u želji da od svojih pratitelja sazna što više o državi u kojoj živi.

Nedavno je objavila video u kojem je pitala sve Hrvate na što su najviše ponosni kada je u pitanju Hrvatska. "Možete pričati o kulturi ili o mjestima u Hrvatskoj. Na što ste najviše ponosni kada pričate o svojoj zemlji ili kada ju predstavljate nekom strancu?" upitala je Mariana. Odgovori njezinih pratitelja ubrzo su počeli pristizati i bili su raznoliki.

Običaj ispijanja kave

Jedna pratiteljica napisala je da voli običaj ispijanja kave s društvom te se osvrnula na činjenicu da je Hrvatska toliko sigurna zemlja, da se novci bez problema, pri plaćanju u kafićima, mogu ostaviti na stolu i nitko ih neće uzeti osim konobara. "Čak se ni konobari ne brinu hoćete li ostaviti, možda, premalo novaca", napisala je. 

"To je istina, često to radimo ovdje i nisam ni bila svjesna kolika je to privilegija", složila se tiktokerica s pratiteljicom. 

Hrvatski jezik i narječja

"Ponosan sam na naš jezik", napisao je pratitelj. "Imamo tri glavna narječja, a svaki od ta tri ima puno svojih različitih verzija. Možeš čuti ljude iz istog sela kako govore različite verzije narječja", objasnio joj je. 

Mariana je prokomentirala kako je fascinirana ovom činjenicom.

@marianaaramalho Tell me the reason Croatia makes you proud 🇭🇷🤍 #croatia #hrvatska #proud #fyp @Mariana Ramalho 🇧🇷 ♬ som original - Mariana Ramalho 🇧🇷

Gostoljubivost 

"Gostoljubivost", napisala je pratiteljica te dodala da ne misli to u odnosu prema turistima, nego na onu koju bake i djedovi pokazuju prema mlađim generacijama. "Ne možeš otići iz njihove kuće ako nisi probao sve što je baka skuhala taj tjedan", našalila se. 

"Da, sviđa mi se to", odgovorila joj je Brazilka. 

 Moralne vrijednosti i kultura

"Ponosan sam na duboko ukorijenjeno kršćanstvo koje je stvorilo moralne vrijednosti Hrvata. Također, na kulturu i naše obrazovanje koje imamo sada i koje smo imali uvijek", napisao je netko.

"Hrvatska vojska i branitelji"

"Ono na što sam najviše ponosan, ujedno je ono što ne volim spominjati često, a to je rat i sve ono što smo prošli tih godina", napisao je jedan pratitelj. Nadovezao se još jedan komentar: "Ponosan sam na hrvatsku vojsku i branitelje iz Domovinskog rata."

"Vatreni"

Puno pratitelja napisalo je da je ponosno na hrvatski nogomet i Vatrene. "Luka Modrić", netko je ostavio kratak komentar. "Ponosan sam na 2018. godinu i ono što smo postigli na Svjetskom prvenstvu", netko je iskomentirao. 

"Uvijek se držimo zajedno"

"Kada je potrebno, Hrvati se uvijek drže zajedno i tada smo nepobjedivi", napisao je pratitelj. 

"Puno toga se može nabrajati, ali posebno bih izdvojila naše bistro, plavo Jadransko more." Ovo nije bio jedini komentar, puno ljudi je spomenulo Jadran te hrvatske plaže, a javili su se i stranci koji su potvrdili da je, kako kažu, hrvatsko more najljepše. 

"Vegeta"

"Ja sam iz Koprivnice pa zbog toga uvijek kažem da sam ponosna na Vegetu", našalila se jedna djevojka. Mariana se nadovezala na njezin komentar: "Uh, jako volim taj začin."

Želimo znati na što ste vi najviše ponosni. Ostavljamo vam anketu da podijelite svoje mišljenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.