Bivši ministar BiH o reakciji Gradskog vijeća na Lidijin nastup: Talibani su ponosni

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Instagram

BIVŠI ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija na Twitteru se oglasio o reakciji Gradskog vijeća Sarajeva nakon nastupa hrvatske pjevačice Lidije Bačić ispred sarajevske katedrale.

"Sjeverna Koreja i Talibani su ponosni na ono što je stiglo od ideoloških istomišljenika iz Gradskog vijeća Sarajeva o 'dozvoljenoj' dužini suknje na javnim mjestima. Mada nisam siguran za ove prve", napisao je Lagumdžija.

Podsjetimo, Lidija Bačić i bosanskohercegovački pjevač Fatmir Sulejmani u četvrtak su ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu predstavili zajedničku pjesmu Sjaj. Mnogima je zasmetalo što je Lidija ispred katedrale nastupala u pripijenoj haljini s dubokim dekolteom. Nastup je osudilo i Gradsko vijeće Sarajeva.

"Katedrala Srca Isusova jedan je od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, gradskih simbola i stup duhovnog života katoličkog stanovništva u Sarajevu. Ona govori o kulturi mjesta u kojem se nalazi i stoljećima je posjećuju ljudi iz svih krajeva svijeta i svih religija", istaknuli su, prenose tamošnji mediji.

"Klubovi vijećnika Naroda i pravde, SDP BiH i Naše stranke u Gradskom vijeću smatraju da je neprimjereno našu kulturnu baštinu koristiti kao pozadinu za estradne potrebe. Dostojanstvo jednog naroda čuva se i zaštitom integriteta njegovih spomenika. Oštro osuđujemo i pozivamo nadležne organe da pravovremeno reagiraju i, u skladu sa zakonom, opomenu i sankcioniraju sudionike", dodali su.

O svemu se oglasila i pjevačica. 

"Puno je izvođača i prije mene pjevalo u centru Sarajeva na istom mjestu. Haljinica je bila potpuno normalna i bezazlena, ali ja ne mogu smanjiti svoje obline, zato je i privuklo pažnju. Da je netko drugi u pitanju, bilo bi neprimijećeno. To je javna površina, organizator se pobrinuo za dozvole", rekla je pjevačica za Dnevni Avaz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.