Bivši ljubavnik i suradnik tuži Marinu Abramović: U 16 godina samo mi je četiri puta dala novac

Screenshot: YouTube

BIVŠI umjetnički i ljubavni partner svjetski poznate umjetnice performansa Marine Abramović, Frank Uwe Laysiepen, poznatiji kao Ulay, tužio ju je jer smatra da je prekršila njegova autorska prava i da mu nije isplaćivala dogovorene honorare.

Ulay i Abramović bili su ljubavnici i suradnici na umjetničkim projektima više od deset godina. Rastali su se performansom "Ljubavnici" na Kineskom zidu 1988. godine, a ponovno su se vidjeli tijekom njenog performansa "Umjetnik je prisutan" 2010. godine u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, piše The Guardian. Tijekom tog performansa posjetitelji galerije sjedili su Marini prekoputa i gledali je u oči. Kad je iznenada preko puta nje sjeo Ulay, ona je počela plakati te ga je uhvatila za ruke.

Pet godina nakon tog susreta, Ulay tvrdi da je Marina prekršila njihov dogovor iz 1999. godine da dijele zasluge oko zajedničkih radova i prihode od prodaje reprodukcija.

Prema njegovim navodima, Marina je od galerija tražila da je najavljuju kao samostalnog umjetnika na njihovim zajedničkim radovima, što je suprotno njihovom dogovoru. Osim toga u 16 godina samo mu je četiri puta isplatila honorare.

"Ona nije samo bivši poslovni partner. Čitav naš opus je postao povijest. Nalazi se u školskim udžbenicima, ali ona je odlučila manipulirati njima i izostaviti moje ime iz zajedničkih radova", požalio se za The Guardian.

Marinin odvjetnik je rekao da se ona ne slaže s Ulayevim tvrdnjama te da ih niti ne želi komentirati.

"Moja klijentica smatra da je ova tužba uvredljiva i da joj je jedini cilj nanijeti štetu njenoj reputaciji u javnosti", rekao je.

Ulay je ispričao da on i Marina nisu razgovarali godinama nakon prekida poslovne suradnje i emotivne veze, a posredovanjem vlasnika galerije Seana Kellyja, koji zastupa Marinu Abramović, sklopili su 1999. godine ugovor o načinu korištenja zajedničkog opusa. On je Marini prodao svoju fizičku arhivu, uključujući i negative i slajdove, a ona je prema odredbama ugovora imala pravo koristiti ih za reprodukciju te obvezu da ga obavještava o njihovom korištenju i prodaji. Utvrđeno je da 20 posto novca od prodaje zajedničkih radova ide njemu, 30 posto njoj, a 50 posto galeriji.

Ulay tvrdi da se Marina nije držala dogovora te je on dobio znatno manje novca no što je trebao. Cijela priča završila je na sudu, a prvo ročište održat će se kasnije ovog mjeseca u Amsterdamu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.