Atlantida napokon pronađena? Tajanstveni grad usred Pacifika skriva neobičnu povijest

Screenshot: Youtube

NOVE snimke drevnog grada koji se nalazi usred Pacifika ponovno su potaknule glasine o pronalasku mitskog kontinenta Atlantide, piše Daily Mail.

Arheolozi će uskoro dobiti priliku istražiti misteriozni grad Nan Madol koji zbog svoje specifične strukture podsjeća na opise Atlantide iz Platonovih djela.

Grad je povezan kanalima i okružen zidinama, a nerijetko ga nazivaju "Pacifičkom Venecijom", a i samo njegovo ime znači "prostori između", što je referenca na brojne kanale.

Ruševine grada nalaze se 2575 kilometara od Australije i 4230 kilometra od Los Angelesa, a arheolozi se pitaju zašto bi netko izgradio grad usred oceana, toliko udaljen od drugih tad poznatih civilizacija.

"Čini se će da Nan Madol biti prvi pokušaj istraživanja Pacifičkih otoka i njihove povijesti. Smatram da je na početku Nan Madol bio glavni grad, centar političke moći, religije i mjesto gdje su vođe dolazili odmarati", rekao je Mark McCoy, vođa tima istraživača.

Nan Madol bio je centar carstva dinastije Saudeleur do 1628., a gradili su ga kroz nekoliko stoljeća. Njegova se struktura do današnjeg dana smatra čudom.

Grad je izgrađen od približno 750 tisuća tona kamenja, a svake se godine moralo donijeti novih 1850 tisuća tona kako bi se održao. To je nevjerojatno uzevši u obzir da se njegova populacija sastojala od 30 tisuća ljudi koji nisu imali tehničke mogućnosti kakve danas poznajemo.

Nan Madol otkriven je 1928., a poslužio je kao inspiracija piscu H. P. Lovecraftu za fikcionalni grad R'lyeh iz njegove legendarne priče "Zov Cthulhua". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.