Arijana redovito prosvjeduje protiv molitelja. Danas je jednog od njih - zagrlila

Screenshot: N1

Danas su, kao i svake prve subote u mjesecu, katolički fanatici molili krunicu na glavnom zagrebačkom trgu. 

Nakon molitve je jedan od molitelja želio zagrliti umjetnicu i društvenu aktivisticu Arijanu Lekić-Fridrih, koja redovito prosvjeduje protiv molitelja na trgovima. Prišao joj je i pitao je smije li ju zagrliti. Arijana je naposljetku rekla da smije. Molitelj joj je potom rekao da joj "šalje Božji blagoslov", a ona je kratko odgovorila: "I ja vama."

Podsjećamo, ista manifestacija održana je i na splitskom Peristilu. U glavnom gradu održan je i protuprosvjed. Prosvjednici su bubnjali i nosili transparente na kojima je pisalo: "Pustite nas da dišemo", "Moje tijelo", "Na sebi je imala odjeću" i "Gdje su molitve za žrtve femicida?".

Klečavci se između ostalog mole i za "čednost u odijevanju", zabranu pobačaja i "duhovni autoritet muškaraca u obitelji". Skupove u Zagrebu i Splitu osiguravala je policija.

"To je politički pokret koji za cilj ima nešto sasvim drugo"

Arijana Lekić-Fridrih je prije nekoliko mjeseci prilikom gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2 komentirala ovakva okupljanja.

"Ta su okupljanja po meni protuzakonita prema zakonu o ravnopravnosti spolova. Netko bi trebao postaviti pitanje ustavnosti s obzirom na to da nam Ustav zapravo garantira jednakost između muškaraca i žena", rekla je tada.

"Oni kažu da mole Boga da kontrolira njihove nagone jer inače će se dogoditi što ako oni ne uspiju iskontrolirati svoje nagone? Zašto im toliko smeta jednakost muškaraca i žena? Zašto oni moraju biti autoriteti?

Zapravo sve to proizlazi iz odnosa moći. Ja ne znam i ne vjerujem da muškarci zapravo smatraju da je njihova uloga toliko poljuljana da svoju muževnost moraju tražiti na podovima. Ja mislim da je to jedan politički pokret koji za cilj ima nešto sasvim drugo", dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.