Odgovor njemačkoj novinarki koja je popljuvala Zagreb: "Nije grad dosadan, dosadna si ti"

Foto: Instagram.com/ivana_mare/

HRVATIMA se nimalo nije svidio komentar Anne Haeming, novinarke Der Spiegela u kojem je popljuvala Zagreb nazvavši ga najdosadnijim gradom u Europi.

Kako se dotičnoj novinarki u našoj metropoli nije svidjelo gotovo ništa, Zoran Stupar, novinar CroExpressa, portala hrvatskog iseljeništva odlučio joj je objasniti neke stvari o Zagrebu.

"Prije nego dođeš u grad u kojem si prvi put – bio to London, Lisabon, Zagreb ili Krapina - prvo što učiniš je da se informiraš o tome što u gradu posjetiti. Svaki grad ima neke svoje atrakcije kojima se diči i koje su zanimljive većem broju ljudi. Nakon što obiđeš atrakcije koje te zanimaju, potražiš mjesta koja želiš vidjeti iz nekih svojih preferencija. Neki ljubitelj nogometa možda će otići na stadion Arsenala ili Chelsea, ljubitelj slatkog će otići u lisabonski Belem pojesti legendarne kolače pastel de nata, ljubitelj piva u neki od mnogobrojnih inovativnih zagrebačkih pubova s kraft pivima", napisao je Stupar i dodao da u Zagrebu ne može biti dosadno ako ste imalo radoznao čovjek.

Novinar je dodao da problem nastaje kad čovjek u otkrivanju novog grada ne uživa, ali ga netko natjera da to učini, i onda još o tome napiše članak. I to u jednom od najčitanijih europskih medija, njemačkom Der Spiegelu. 

"Najbolji odgovor dali su joj komentatori članka, poprilično zgranuti njenim jednostranim opisom grada koji kao da je pisala u stanju depresije u kojem joj sve izgleda sivo (osim crvenih suncobrana na Dolcu). Mnogi komentatori Zagreb opisuju kao živahan i lijep grad koji je posljednjih godina u turističkom smislu procvao. Čak i da nisu u pravu, da Zagreb doista nije nešto posebno u turističkom smislu, nemoguće je da osoba u gradu ne pronađe kutak za sebe", tvrdi Stupar.

Stupar je, kao i mnogi komentatori na internetu te brojni turisti koji su posjetili Zagreb neugodno iznenađen tonom i opisom hrvatske metropole koje je iznijela gospođa Heaming u članku.

"Bila je Berlinčanka na Hreliću, ogromnom zagrebačkom buvljaku, na kojem je vidjela samo stvari zbog kojih ju je bilo sram jer su se nekom učinile zanimljive za prodaju. Ako ti nije bar malo smiješno kada vidiš da netko prodaje samo lijevu cipelu ili da ti netko na žarkom ljetnom suncu pokušava uvaliti puding kojem je istekao rok trajanja prije godinu dana, onda je problem definitivno u tebi". poručio joj je.

Stupar je tekst završio konstatacijom da Zagreb nije dosadan, nego je dosadna upravo novinarka koja ga je tako opisala.

"Mnogo je toga Haeming zamjerila Zagrebu. Svatko od nas ima svoju perspektivu i jasno je da se Zagreb neće svakom svidjeti niti će ga smatrati najpoželjnijim odredištem za turistički obilazak. Ali ako u tolikom gradu ne možeš pronaći nešto što ti se sviđa, nešto lijepo, nešto zabavno, ako si nakon povratka iz njega toliko frustriran da ga nazivaš najdosadnijim gradom, onda nije dosadan grad – dosadan si ti." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.