Aki Rahimovski je pokopan u Aleji velikana uz Enu Begović, Dražena Petrovića, Kiću...

Foto/Screenshoot: Shutterstock/YouTube

LEGENDARNI pjevač Parnog valjka, Aki Rahimovski, pokopan je jučer u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju, pored brojnih drugih poznatih Hrvata.

 

Grobno mjesto u Aleji velikana nije moguće dobiti za života, već se mjesta čuvaju za ljude koji su ostavili svojim djelovanjem trag u ovoj zemlji, a nakon smrti sastaje se posebno povjerenstvo te donosi procjenu o eventualnim dostignućima preminulog ili preminule.

U Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj pokopani su glumica Ena Begović, košarkaš Dražen Petrović, slikar Edo Murtić, glazbenici Rajko Dujmić i Krunoslav Kićo Slabinac te dirigent Vjekoslav Šutej.

Ena Begović

Glumica Ena Begović poginula je 15. kolovoza 2000. u prometnoj nesreći na otoku Braču. Za nju je bio poguban terenac Grand Cherokee u kojem se nalazila s mužem Josipom Radeljakom, majkom Terezom Begović, jednomjesečnom kćeri Lanom te posinkom Leom Radeljakom koji je bio za volanom.

Dražen Petrović

Najveći hrvatski košarkaš svih vremena, Dražen Petrović, poginuo je na autocesti u smjeru Nürnberga u dobi od samo 29 godina. U 17 sati i 20 minuta tog 7. lipnja 1993. dogodila se najveća tragedija hrvatskog sporta. Dražen je spavao na suvozačkom mjestu, dok je tegljač iz suprotnog smjera naglo zakočio i preletio na suprotnu stranu autoceste te se ispriječio preko sve tri vozne trake. Na sprovodu održanom četiri dana kasnije ispratile su ga tisuće građana.

Edo Murtić

Slikar i grafičar Edo Murtić, nazivan često i  hrvatskim Picassom, umro je  2005. godine u 84. godini života. Proslavljeni slikar svjetskog renomea pokopan je u Aleji velikana, a nadgrobni spomenik na zagrebačkom Mirogoju čini jedna od njegovih slika.

Rajko Dujmić

Glazbenik i član Novih fosila, Rajko Dujmić, preminuo je 2020. godine u 66. godini života. Dujmić je nakon teške prometne nesreće završio u induciranoj komi, a liječnici mu nažalost nisu uspjeli pomoći. Preminuo je u riječkoj bolnici na Sušaku. Ispraćaj velikog glazbenika 2020. godine započeo je pjesmom Ti voglio bene assai, a na dva ekrana vrtjele su se slike iz 70-ih i 80-ih, iz privatnog i profesionalnog života, naslovnice i intervjui popularnog glazbenika.

Krunoslav Kićo Slabinac

Krunoslav Kićo Slabinac napustio nas je 2020. godine u 77. godini. Glazbenik je preminuo u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao tri mjeseca. U bolnici je završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile, a unatoč uspješnom zahvatu, tijekom kojeg su mu ugrađene tri premosnice, oporavak se zakomplicirao jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba. Sahranjen je u Aleji velikana u krugu obitelji, a želja mu je bila da ga kremiraju.

Vjekoslav Šutej

Poznati dirigent Vjekoslav Šutej preminuo je u 2009. godine u 58. godini života nakon što je izgubio bitku s leukemijom. Tijekom života surađivao je s najvećim imenima svjetske glazbe, a ožalošćeni prijatelji i obitelj na komemoraciji su se prisjetili anegdota iz maestrovog života. Klapa je na maestrovom sprovodu otpjevala pjesmu Vridilo je Olivera Dragojevića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.