Adnan je bio šestmilijardita beba na svijetu. Danas živi u zemlji iz koje odlaze svi

Foto/Screenshot: EPA/N1

ROĐENJE Adnana Mevića 1999. godine u Sarajevu obilježeno je kao rođenje šestmilijarditog čovjeka na planetu.

Tog 12. listopada 1999. godine u sarajevskom rodilištu novorođenog sina Fatime Mević u naručju je držao Kofi Annan, tadašnji glavni tajnik Ujedinjenih naroda. Datum rođenja se unaprijed znao, a odlučeno je i da će se beba roditi u gradu u kojemu na taj dan bude boravio Annan.

Slučajno ili ne, taj grad je bio Sarajevo, tek nekoliko godina nakon završetka rata.

"Današnje rođenje šestmilijardite osobe na planetu - prekrasnog dječaka u gradu koji se vraća u život, ljudima koji obnavljaju svoje domove, u regiji koja obnavlja kulturu suživota nakon desetljeća rata - trebalo bi osvijetliti put tolerancije i razumijevanje za sve ljude“, rekao je Annan tom prilikom.

23 godine kasnije Adnan živi u zemlji iz koje odlaze svi 

23 godine kasnije, populacija u Bosni i Hercegovini drastično pada. 

"Nastave li se sadašnji trendovi, u toj će zemlji za manje od 50 godina živjeti tek nešto više od milijun i pol ljudi, rezultat je analize koju je nedavno objavio ured Populacijskog fonda UN-a (UNPF) u Sarajevu.

U analizi koju su pod okriljem UNPF-a radili češki i bosanskohercegovački ekonomski i demografski stručnjaci stoji kako ta država od posljednjeg popisa 2013. u prosjeku godišnje gubi oko 25 tisuća stanovnika koji odlaze živjeti i raditi u inozemstvo.

"Neće više imati tko plaćati mirovine za umirovljenike, svi mladi će nestati", rekao je Adnan za BBC.

Adnan želi ostati u BiH, ali ne odbacuje mogućnost preseljenja

Adnan je danas magistar ekonomije i traži posao. Ako ga ne nađe, preselit će se u EU. Danas živi izvan Sarajeva sa svojom mamom Fatimom, koja ima nadrealna sjećanja na njegovo rođenje.

"Shvatila sam da je nešto neobično jer su se liječnici i medicinske sestre okupili okolo, ali nisam mogla reći što se događa. Kada je Adnan stigao, tamo je bio i tadašnji generalni tajnik UN-a Kofi Annan koji ga je proglasio šestmilijarditom bebom na svijetu. Bila sam tako umorna, ne znam kako sam se osjećala", rekla je njegova majka Fatima.

"Dok su druga djeca slavila rođendane, meni su samo dolazili političari" dodaje Adnan. Međutim, život mu je donio i povlastice To što je šest milijardita beba dovelo je do poziva da upozna svog heroja, Cristiana Ronalda, u Real Madridu, kada je imao 11 godina.

Zapanjujuće je da je u 23 godine svjetska populacija porasla za dvije milijarde ljudi.

"To je stvarno puno. Ne znam kako će se naš prelijepi planet nositi s tim", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.