Zrinko Tutić: Nije istina da sam za izvođenje "Moje domovine" tražio 20 tisuća eura

Screenshot: VideoIndex

NAKON što je HDZ u svojoj predsjedničkoj kampanji za Kolindu Grabar Kitarović između ostalih koristio pjesmu "Moja domovina", u medijima su se pojavile priče da je jedan od njezinih autora, Zrinko Tutić, odlučio podići tužbu zbog neautoriziranog korištenja te pjesme.

Ipak, Tutić je za Index kazao da neće nikoga tužiti, ali da priča o tome da je u ovom slučaju dostatno plaćanje naknade za korištenje ZAMP-u "ne drži vodu": "Kad se krene od pogrešne premise, kreće se dalje u politikantstva. Ono što želim reći jest da je javno izvođenje jedna stvar, a korištenje autorskog djela u propagandne svrhe nešto sasvim drugo. Da je netko ozbiljno nazvao nekoga od stručnjaka, stručne službe koje se bave autorskim pravima, ustanovio bi da ta njihova priča ne drži vodu".

Nakon toga dodao je: "Nisam nikoga tužio, pregovarat ćemo jer je meni u interesu da se pjesme čuju, ali u korijenu svega je neznanje, to moram reći".

"Nisam tražio 20 tisuća eura"

Ipak, Večernji list piše kako je do HDZ-a, neslužbeno, stigao glas da je Tutiću sugerirano da radi probleme stožeru Grabar Kitarović te kako je riječ o nagovoru iz tabora Ive Josipovića.

Na sastanku predstavnika stožera i Tutića, Tutić je navodno od kandidatkinje tražio 20 tisuća eura za pet emitiranja “Moje domovine”.

U izbornom stožeru Grabar Kitarović pak smatraju da je Tutić "izmanipuliran", jer "nije vidio događaj u Westinu” a kazali su mu da je pjesma postala “zaštitni znak kampanje”.

"To nije točno, niti smo je mi koristili, primjerice u nekom TV spotu", smatraju u stožeru te dodaju kako su to objasnili Tutiću, kao i to da smatraju kako je dovoljno što za izvođenje pjesama uredno plaćaju ZAMP-u (iznos od 700 kuna), a budući da Tutić sa ZAMP-om ugovor o zastupanju, smatraju da ne može tražiti dodatni novac.

Kratko smo porazgovarali s Tutićem koji je komentirao ove napise i još jednom odbacio priču o "političkoj manipulaciji".

"Za početak svi ti napisi da sam tražio 20 tisuća eura su potpuno netočni. Međutim, hajdemo se vratiti na suštinu. Ne mjeri se ništa emitiranjem već značenjem. Upotreba u komercijalne ili propagandne svrhe razlikuje se od pukog emitiranja", govori Tutić za Index i nastavlja: "Oni me jednostavno nisu pitali smiju li spomenutu pjesmu koristiti. U ovom se slučaju radi o nedostatku elementarne pristojnosti. Netko je u jednom trenutku pomislio da je to u redu učiniti. Recimo da Konzum ima neku svoju priredbu i bez vaše dozvole izvode vašu pjesmu pod velikim znakom Konzuma? Recite mi, smatrate li da je to u redu?"

Što se samih pregovora tiče, Tutić je još jednom potvrdio da su pregovori u tijeku i zaključio: "Da, pregovaramo, ali budući da nisam na plaći poreznih obveznika ne moram govoriti o tome kako pregovori teku niti govoriti o iznosima. Zaključak je, nisam tražio 20 tisuća eura za pet emitiranja. To su neistine".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.