Žene koje su inspirirale rokere: Dylan pisao pjesme zbog fatalne Edie, a Jagger zbog Marianne Faithfull



KADA bismo sastavljali listu svih žena kojima su napisane poznate rock pjesme, lista bi bila poduža. Stoga smo za vas izdvojili nekoliko poznatih muza koje su imale ili još uvijek imaju utjecaj na rokere. Neke od njih su bile i vrlo popularne.

Courtney Love

Kada je Kurt Cobain upoznao Courtney Love, ona je već sa svojom grupom Hole svirala po festivalima. Na depresivnog Kurta možda nije utjecala na način da ga izvuče iz ponora, ali svakako ga je inspirirala. S njom je vodio "rat i mir" na privatnom i glazbenom polju, a sve je završilo kobno. Kurtova udovica danas i dalje svira po rock festivalima. Ipak, u glazbenom smislu nikad neće doživjeti da postane kult ličnosti kao što je to Kurtu pošlo za rukom. Jedna od pjesama koje je napisao o njoj je i "Heart-Shaped Box".


Edie Sedgwick


Umjetnica i superzvijezda Edie Sedgwick bila je djevojka koja je živjela u svijetu mašte Andyja Warhola. Otkako su se upoznali bili su nerazdvojni sve do trenutka kada je jednom prilikom Edie upoznala Boba Dylana s kojim se upustila u strastvenu ljubavnu romansu. Nakon nekog vremena sa slavnim glazbenikom je ostala trudna, ali je imala spontani pobačaj. Dylan je pokušao Edie maknuti iz svijeta Andyja Warhola, ali do tada je i ona sama živjela u svijetu mašte, droge i ludila. Nakon par godina preminula je od predoziranja tabletama i alkoholom. Većina pjesama na Dylanovom albumu "Blonde on Blonde" napisana je za Edie, poput poznate "Just Like A Woman".



Yoko Ono


Iako su je mnogi krivili za raspad Beatlesa, Yoko Ono je bila žena koja je beskonačno inspirirala Johna Lennona. Pjevač Beatlesa bio je opsjednut s njom pa su čak zajedno snimali i videospotove poput onoga za te popularni cover za album na kojem poziraju goli. Yoko, kako tvrdi, ni danas nije preboljela smrt Johna pa vodi brojne zaklade koje su posvećene njegovom liku i djelu. Pjesma koja ju je Lennon napisao za nju je "Woman".


Marianne Faithfull


Zgodna Europljanka, koja je i sama glazbenica Marianne Faithfull ukrala je srce mladog Micka Jaggera na prvi pogled. S Mickom je bila četiri godine, a on i Keith napisali su pjesmu samo za nju "As Tears Go By" koju su i sami kasnije snimili. Marianne je Micka upoznala nakon raspada braka dok se borila sa svojim ovisnostima o opijatima. Nakon prekida s Mickom, Rolling Stones su snimili "You Can't Always Get What You Want", "Carrie Ann", "Sister Morphine" i "Wild Horses". Nakon prekida s Mickom Marianne je izjavila kako ga je namjerno zavela radi vlastite karijere, a prije njega je "intervjuirala" tri člana benda.


PJ Harvey


Glazbenica PJ Harvey je jedno vrijeme izlazila s Nickom Caveom, a zajedno su snimili i nekoliko zaista emotivnih pjesama poput "Henry Lee" i "Knoxville Girl" . Nakon njihova prekida, Cave je napisao cijeli album "A Boatman's Call" inspiriran njom.


Kate Moss


Supermodel te rokerica u duši, Kate Moss uvijek je voljela zločeste dečke. Iako je sada u braku s pjevačem Killsa, Jamiejem Hinceom, prije toga je bila u nestabilnoj i problematičnoj vezi s Peteom Dohertyjem. Frontmen grupe Babyshambles za nju je napisao pjesmu "Bohemian Love", a ona ga je ostavila jer se nije mogla nositi s njegovim brojnim ispadima agresije te problemima sa zakonom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.