Zabrana Boba Dylana na Radio Splitu izazvala pažnju svjetskih medija: HRT dobio upit iz Bostona

VEDRANA KRSTIĆ IVANIŠEVIĆ, glavna urednica Radio Splita, izazvala je pažnju svjetskih medija zabranom emitiranja pjesama Boba Dylana u svom programu. Nakon što je Index izvijestio o zabrani, koja je uslijedila nakon što su hrvatski mediji prenijeli Dylanovu izjavu "da crnac nanjuši rasista, kao Srbin Hrvata", za slučaj se zainteresirao novinar Brendan Mattox, novinar BBC/PRI radio programa "The World". Poslao je upit HRT-u. 

"Zašto ste zabranili Dylana?"

"Zanima nas može li DJ ili netko iz glazbene industrije na HRT-u razgovarati s nama o kontroverzi Boba Dylana. Zaista bi voljeli dobiti mogućnost za neku dublju reakciju", naveo je novinar Mattox u svom dopisu.

U HRT-u kao da nisu najbolje shvatili što čovjek traži. Tražili su, ali nekakvog sugovornika koji bi Mattoxu pomogao još uvijek nisu našli. Možda je i problem u tome što američki mediji ne znaju da je HRT državna, javna radiotelevizija i da je uređivačka politika pod velikim utjecajem vladajućih struktura.  

Bunili se slušatelji?

Premda Krstić Ivanišević Indexu prošlog petka nije htjela komentirati zabranu, za Slobodnu Dalmaciju je izjavila kako ga je "skinula", jer je taj dan bilo dosta pritužbi slušateljstva. Čudi takva argumentacija, jer da je tome uistinu tako, onda bi se valjda "zabrana" elegantnije napravila, a ne dramatičnim pozivom u tehniku i naprasnim "fade outom" hita tjedna, Dylanove uspješnice s novog albuma "Duquesne Whistle".

Novi stegovni postupak protiv urednice Radio Splita

Stav još nije zauzela ni vrhuška na Prisavlju. Zna se tek da je protiv Krstić Ivanišević poveden novi stegovni postupak. Kako je Index pisao, nedavno joj je u stegovnom postupku zbog prijenosa sinjske Alke i pošalica na račun prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića odrezano 20 posto plaće. Takvu rigoroznu kaznu ne pamte ni najstariji zaposlenici Radio Splita.

U HRT-u drže da je to interna stvar kuće pa uopće nisu željeli potvrditi, a ni demantirati kaznu Krstić Ivanišević. Još su manje htjeli kazati zbog čega je sankcionirana. Samo da nije zbog Čačića ili nekog drugog političara. Odgovorni na HRT-u kao da zaboravljaju da su javna radiotelevizija i da za njih vrijede ipak neka drugačija pravila u odnosu na privatne medije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.