Umirovljenik iz BiH tvrdi da je riješio matematički zadatak vrijedan milijun dolara

Foto: Shutterstock

RAMIZ JAHIĆ iz Fojnice umirovljeni je ekonomist koji tvrdi da je riješio matematički zadatak vrijedan vrtoglavih milijun dolara koje bankar Andrew Beal iz Teksasa nudi onome tko riješi kompleksnu matematičku jednadžbu čije se rješenje traži još od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

"Naravno da ću ga kontaktirati. Ali, prije svega sam sretan zbog rješenja koje sam pronašao. Još vam ne mogu otkriti detalje, samo tvrdim da nije bilo jednostavno. Dugo sam pokušavao riješiti zadatak na klasični matematički način, jednadžbom. Međutim, nije išlo, jer nema nijedne poznate. Onda sam išao logikom i pretpostavkom i tako da sam došao do tri nepoznate, a ostale tri sam otkrio putem redovne jednadžbe", rekao je umirovljenik za Dnevni avaz.

Bealova pretpostavka traži da se dokaže da ako je A^x +B^y = C^z, a A, B i C su pozitivni cijeli brojevi i x, y i z pozitivni cijeli brojevi veći od dva onda A, B i C imaju zajednički faktor. Iz Američkog matematičkog društva u Rhode Islandu poručili su da je ovaj primjer, kao i u mnogim drugim slučajevima kad su u pitanju teorije brojeva, "lako prepričati, ali izuzetno teško dokazati".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.