U manje vremena do više love: Lego kocke su bolja investicija od zlata i dionica

Screenshot: YouTube

NEKIMA su one samo popularne igračke za djecu, no Lego kockice su jako mudra investicija. Prema pisanju Telegrapha, oni koji se odluče uložiti svoj novac u setove legića imaju veće šanse da će im se ulaganje isplatiti od onih koji su svoj novac uložili u dionice i zlato ili otvorili štednju.

Cijene dionica na britanskoj burzi u petak su pale, čime su svi dobici stečeni ove godine otišli u nepovrat. Vrijednost FTSE 100 nije ništa veća nego u veljači 2000 godine, što znači da je prosječna godišnja dobit nakon desetljeća i pol tek 4,1 posto.

Nasuprot tome, savršeno očuvanim Lego setovima svake je godine vrijednost porasla za 12 posto, a za neke setove cijene su drastično skočile čim se se prestali proizvoditi. Moderni setovi zabilježili su još veći rast vrijednosti, pa se tako oni proizvedeni prošle godine prodaju na eBayu po cijeni koja je 36 posto veća od originalne.

Analitičari tvrde da nijedno ulaganje ne jamči toliku dobit kao ono u plastične kockice. Oni koji su ulagali u zlato uvećali su svoje ulaganje za 9,6 posto, a oni koji su u bankama štedjeli svoj novac 2,8 posto, izvijestila je kompanija Hargreaves Lansdown.

S druge strane, neki Lego setovi koji su se prodavali za 100 funti sad dosežu cijenu od nekoliko tisuća na tržištu rabljenom robom.

Najviše cijene postižu setovi vezani za filmove, poput "Star Wars" seta, ili oni koji se vežu uz neke znamenitosti poput Taj Mahala i Volkswagenovu bubu. Podaci stranice za ulagače BrickPicker.com pokazuju da čak i setovi koji se temelje na svakidašnjim scenama, poput ulica i policijskih postaja, mogu postići nevjerojatne cijene.

Najveći porast u svojoj vrijednosti ostvario je set pod nazivom "Cafe Corner" iz 2007. godine, koji je prikazivao hotel. Set uključuje 2,056 kockica, originalna cijena bila mu je 90 funti, no nakon što je završila proizvodnja tog seta, porasla je za 2096 funti.

Ed Maciorowski, osnivač stranice BrickPicker.com tvrdi da se najviša cijena može postići samo ako je set ostao u originalnoj kutiji te je u savršenom stanju. Korišteni legići gube na vrijednosti, no i dalje se mogu prodati po mnogo većoj cijeni od one po kojoj su kupljeni.

"Super stvar je to što se svi setovi kad-tad povlače, svake godine umirovi ih se stotinjak nakon što završi prikazivanje nekog filma, istekne licenca ili kompanija želi osvježiti svoju ponudu. To znači da svatko tko ima taj set kod kuće, nevažno je li on velik ili malen, u rukama drži pravu investiciju ako je set u dobrom stanju, jer se to jako cijeni na tržištu", pojasnio je.

Većina second-hand Lego kockica prodaje se i kupuje na eBayu, a Maciorowski tvrdi da deseci tisuća kupaca diljem svijeta traži rijetke setove, podižući njihovu cijenu. Stoga najavljuje da će cijene legića samo rasti.

"To nije umjetno napuhani balon. Kompanija Lego ne podupire to tržište jer joj je u cilju da se prodaju novi setovi, a ne ovi koje sad posjeduje netko drugi", tvrdi.

Rast cijena može se poremetiti u slučaju da Lego odluči "oživiti" neki od starih setova, no to je kratkog vijeka, jer se nakon rasprodaje novih setova, ulagači ponovno vraćaju sekundarnom tržištu. Među najpopularnijim setovima su oni s temom "Star Warsa", a među 20 najskupljih setova na eBayu nalazi se deset takvih. Najskuplji je "Millenium Falcon", čija je cijena skočila s 342 funti, koliko je iznosila 2007. godine, na 2712 koliko iznosi danas. Slijede je "Death Star II" i "Imperial Star Destroyer", čija cijena premašuje tisuću funti.

Maciorowski uvjerava da će novi film iz franšize "Star Warsa" oživjeti slavu tih setova, pa će i njihova cijena skočiti. "Potražnja će biti suluda", najavljuje.

Laith Khalaf, analitičar Hargreaves Lansdown, ipak upozorava ulagače koji žele ulaganjima osigurati mirniju budućnost da ne okreću leđa tradicionalnim oblicima ulaganja, poput zlata i dionica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.