U londonskim muzejima dvoboj morskih pasa: Suprotstavljeni izlošci Damiena Hirsta i Gunthera von Hagensa

LONDON je spreman za izložbe u kojoj će najveća pažnja biti usmjerena prema izlošcima dva morska psa – već poznatog izloška Damiena Hirsta i potpuno novog Gunthera von Hagensa.

U čitavoj von Hagensovoj izložbi „Animal Inside Out“ najviše pažnje dobio je morski pas. Potpuno oguljene kože, s vidljivim mišićima i krvožilnim sustavom, otkriven je dosad tek nekolicini anatoma. Prepariran posebnom tehnikom koju je razvio sam von Hagens, jednometarski plavi morski pas, uhvaćen kod Australije, bit će prikazan kao dio nove izložbe koja će posjetiteljima omogućiti pogled ispod kože više od 80 životinja.

Timu stručnjaka trebala su četiri mjeseca da završe posao na morskom psu, a primjenjivana je ista tehnika koju je von Hagens, poznatiji kao doktor Smrt, upotrebljavao za svoje slavne izložbe u seriji plastificiranih ljudskih tijela „Body World“.

Pažljivo nadomještajući mekano tkivo plastikom i silikonom von Hagens i njegov tim uspjeli su sačuvati unutarnje organe, mišiće i krvožilni sustav životinja uključujući puževe, zečeve, nojeve, žirafe, pa čak i slona. Samba je teška četiri tone, a von Hagensu su je, nakon što je uginula u dobi od 41 godine, donirali iz Neukirchen Zooa. Tim od 30 ljudi tri je godine radio na toj plastifikaciji, a u muzeju je bilo potrebno postaviti poseban pod za podržavanje tereta.

U londonskom Natural History Museumu izložba počinje 06. travnja, a očekuje se da će krvožilni sustav morskog psa biti najveća atrakcija, javlja Telegraph.

Izložba će biti otvorena u trenutku kad će drugi morski pas (slavni izložak Damiena Hirsta, prepariran mnogo klasičnijom tehnikom – u formaldehidu) biti postavljen u muzeju Tate Modern kao dio retrospektive umjetnikove karijere. Hirstov je morski pas prvi put pod naslovom „The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living“ predstavljen 1992. godine. Izlošci čitave retrospektive teži su od 22 tone i šest je tehničara punih sedam dana postavljalo sve na svoja mjesta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.