U kojoj državi postoje najveće razlike među spolovima i gdje se na svjetskom popisu smjestila Hrvatska?

Screenshot: WEF

SVJETSKI ekonomski forum (WEF) i ove je godine objavio izvještaj o razlici među spolovima u državama svijeta, koji objavljuje od 2006. godine.

U izvještaj je ove godine uključeno je 136 zemalja, a rezultati su utemeljeni na 14 indikatora koji mjere veličinu jaza između spolova u četiri ključna područja:

1. Ekonomska participacija i prilike (ženska radna snaga, platna jednakost, postotak žena na visokim pozicijama)
2. Mogućnost obrazovanja (pismenost žena i jesu li žene visokoobrazovane)
3. Zdravlje i preživljavanje (životni vijek muškaraca i žena, stopa smrtnosti)
4. Politička moć (broj žena na vodećim političkim pozicijama u posljednjih 50 godina).

Prema tvrdnjama WEF-a u posljednjih osam godina istraživanja u zemljama koje se prate vidljiv je napredak u ovom području, ali na prvom mjestu, kao i prošle godine, našao se Island, kao zemlja s najvećom ravnopravnosti između muškaraca i žena. Njega slijedi Finska, na trećem je mjestu Norveška, a na četvrtom Švedska, što je u potpunosti isti poredak kao prošle godine. Na peto mjesto 2013. ugurali su se Filipini, na šestom je Irska, na sedmom Novi Zeland, na osmom Danska, na devetom Švicarska, a prvih 10 zaokružuje Nikaragva. Na samom začelju našli su se Čad, Pakistan i Jemen.

Jednako kao i prošle godine Hrvatska se našla na 49. mjestu, a na interaktivnoj karti možete provjeriti kako su rangirane ostale zemlje u regiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.