U dijelovima meteora koji su pali na Zemlju pronađeni spojevi pomoću kojih se razvio život?

Foto: NASA

ZNANSTVENICI su unutar dijelova meteora koji su prošle godine pali na Zemlju u Kaliforniji pronašli neočekivane sastojke koji su možda pogodovali razvoju života - organske molekule kakve nikad prije nisu viđene u nekom od meteora, piše Space.com.

Otkriće je utvrđeno nakon analize takozvanog meteorita Sutter's Mill, koji se na nebu iznad Kalifornije pojavio u travnju 2012. Njegovi dijelovi mogli bi otkriti nove činjenice o nastanku života na Zemlji, tvrde znanstvenici.

Inače su meteori koji lete nebom iznad Zemlje dijelovi asteroida koji leže na potezu između Marsa i Jupitera, a mogu biti bogati organskim spojevima, od kojih se neki mogu pronaći i na Zemlji. "Njihov je sastav iz tog razloga uvijek smatran indikacijom da prethodnici evolucije, koji su vodili do postanka života, dolaze iz izvanzemaljskih materijala s meteorita", ispričala je Sandra Pizzarello, biokemičarka iz Sveučilišta u Arizoni, vodeća znanstvenica na ovom projektu. "S obzirom na to da je podrijetlo života nepoznato, ova ideja ima smisla", dodala je.

Pizzarello i njezini kolege analizirali su dva fragmenta meteora Sutter's Mill te ustanovili da se u njima nalazi manje razgradivih organskih spojeva u usporedbi s drugim sličnim meteorima: "Mogli biste reći da je to bilo prilično razočaravajuće", kazala je Pizzarello. Ipak, kad su znanstvenici pokušali analizirati fragmente u uvjetima koji imitiraju uvjete za koje se pretpostavlja da su bili na snazi u ranim fazama nastanka života na Zemlji, otkriveno je da se u meteoru nalaze organske molekule koje prethodno nisu otkrivene u sličnim meteorima. To otkriće upućuje na to da se u njima nalazi puno više organskog materijala nego što se prethodno pretpostavljalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.