U Rijeku stiže Bura, najjače superračunalo u regiji vrijedno 45 milijuna kuna

Screenshot: YouTube

SVEUČILIŠTE u Rijeci vrlo brzo nakon potpisivanja 45 milijuna kuna vrijednog ugovora o kupnji najjačeg hrvatskog superračunala nazvanog Bura dobilo je nekoliko upita iz Hrvatske za zakupom njegovih kapaciteta, potvrdio nam je Zlatan Car, prorektor za informatizaciju i predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci. Bura će se staviti u pogon 1. listopada.

"Slobodno možemo reći da su tri partnera konkretizirala svoj interes značajnije, što je dovelo do detaljnijih razgovora o suradnji. Moram naglasiti da se to ne odnosi na pojam izdavanja resursa, nego na partnerski odnos tj. definiranje usluga s dodanom vrijednošću kroz koje bi se unaprijedio prijenos kompetencija sa Sveučilišta u privredu s ciljem pomoći poduzetnicima za razvoj proizvoda visoke dodane vrijednosti. Ove aktivnosti su sukladne ciljevima projekta iz čijih je sredstava financirana nabava superračunala, te smjernicama Europske unije za prijenos znanja i istraživačkih kapaciteta prema industriji prikazane kroz EUROPA 2020 (7 inicijativa)", rekao je za Index Car.

Plan industrijskih partnera je u suradnji sa Sveučilištem podići tehničke kapacitete i razvoj inovativnih proizvoda. Područja rada potencijalnih tvrtki su tehničko i biotehnološko područje te srodne znanosti, rekao nam je Car i otkrio više o samoj Buri.

Partneri iz Italije, Slovenije, Njemačke i Velike Britanije

"Stroj vrijedan 44,7 milijuna kuna će izgraditi francuska računalna tvrtka ATOS/Bull, a u Hrvatsku će ga isporučiti konzorcij sastavljen od slovenske i hrvatske tvrtke. Specifikacije Bure su Rmax od 239 TF max (teoretski 6912*2,4GHz * 16 Flops per cycle = 265TF rpeak) te se sastoji od 288 čvorova, svaki sa 2 x E5-2690v3 = 6.912 jezgri i sveukupno 18,5TB RAM-a. Superračunalo se bazira na serveru Bull bullx DLC B720, s hlađenjem toplom vodom, i među prvima je koja koriste16-procesorsku Intelovu tehnologiju. Ti serveri su napravljeni za simetrično multiprocesiranje, što će Bura koristiti upravo u svrhu navedenih istraživanja", pojasnio je.

Sveučilište u Rijeci već ima akademske i istraživačke partnere u Italiji, Sloveniji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, s kojima surađuje na poticanju korištenja superračunala u istraživanjima i razvoju u industriji u Hrvatskoj i regiji.

Nabava superračunala je provedena primjenom natjecateljskog dijaloga

"Prednosti suradnje sa stranim partnerima su definitivno vrlo značajne, moram priznati da je kultura HPCa (High-performance computing) u Hrvatskoj u osnovi niska. Relativno mali broj znanstvenika koristi prednosti ove tehnologije. Postoji više razloga, jedan od tih je da do sada nismo imali ovu tehnologiju u Hrvatskoj. Bitno je istaknuti da će nabavom ove opreme znanstvenici iz cijele Hrvatske dobiti infrastrukturu koja će im omogućiti ravnopravne mogućnosti s ostalim znanstvenicima u Europskoj uniji i svijetu", rekao je Car.

Nabava ovog superračunala je provedena primjenom natjecateljskog dijaloga, a naš sugovornik naglašava da su prvi u Hrvatskoj provodili ovakvu kompleksnu nabavu na ovaj način.

Upotreba današnjih superračunala

"Da bi bilo moguće provesti ovakvu nabavu morate imati tim ljudi koji imaju kompetencije, znanje i želju za novim iskustvom. Moram naglasiti da bez požrtvovnosti cijelog time ovo ne bi bilo moguće. Upravo kroz suradnju sa stranim kolegama, koji su nam prenijeli njihova iskustva smo bili u mogućnosti da provesti ovu nabavu. Tu moram istaknuti kolege iz Slovenije (Fakulteta za strojništvo Ljubljana, The Environmental Agency – ARSO), Mađarske (NIFF - National Information Infrastructure Development Institute, Sveučilište u Pečuhu), Češke (Sveučilište u Brnu, Nacionalni super računalni centar u Ostravi), Njemačke (Zuse Institute Berlin - ZIB) i Japana (University of Tsukuba, University of Tokyo, University of Kyoto). Njihova pomoć i savjeti su pridonijeli da uspješno završimo nabavu prvog hrvatskog super računala. Iskreno iznenadila me je njihova želja i nesebičnost da podjele informacije u svim segmentima rada i poslovanja", ispričao je.

Pojasnio nam je za koje se sve svrhe danas koriste superračunala.

"Prvo superračunalo pod imenom Colossus bilo je smješteno u Velikoj Britaniji. Ono je bilo dizajnirano za čitanje poruka i dešifriranje njemački tajnih kodova tijekom Drugog svjetskog rata, imalo je sposobnost pročitati do 5000 znakova u sekundi. U usporedbi s najjačim superračunalom današnjice Tianhe-2 (MilkyWay-2) koje izvodi 33.860 trilijuna izračuna u sekundi, ono što su nekad superračunalo izvodila sada se može kvalificirati kao zadovoljavajući kalkulator. Današnja superračunala se koriste za rekreaciju Velikog praska, predviđanje i razumijevanje zemljotresa, savijanje proteina, mapiranje krvotoka, modeliranje potencijalne pandemije svinjske gripe, razvoj lijekova, predviđanje klimatskih promjena, izgradnju umjetnog mozga, ekonomske i poduzetničke analize i predikcije...", ispričao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.