U Irskoj se pobunili protiv dominacije Crkve: Osnovnoškolci će učiti kako Bog ne postoji

Foto: Shutterstock

U OVO vrijeme sljedeće godine osnovnoškolci u Irskoj dobit će jedan novi, nekonvencionalni predmet - ateizam.

U Irskoj, gdje je Bog vrlo zastupljen u svim sferama, kako u svakidašnjim tako i državnim, pravnim i legislativnim pitanjima, katolička crkva upravlja 93 posto državnih osnovnih škola, a glavnu riječ u njima imaju lokalni biskupi.

No, Atheist Ireland, irska ateistička organizacija, sastavila je plan nastave za predmet ateizam u državnim osnovnim školama koji bi se nudio kao alternativa za učenike čiji roditelji ne žele da njihova djeca uče o kršćanstvu. Oko 16 tisuća osnovnoškolaca moći će pohađati ateizam kao uvodni predmet za etiku, piše Guardian.

Jedan od osnivača Atheist Irelanda, Michael Nugent, naglasio je kako će svi osnovnoškolci, neovisno o tome pohađaju li ateizam ili ne, moći pristupiti materijalima predavanja na internetu ili putem aplikacije za smartphone.

"Predmet će se sastojati od deset predavanja u trajanju od 30 do 40 minuta, a učenici će moći u njemu sudjelovati čim navrše četiri godine. Ovaj je predmet od izuzetne važnosti jer je irski obrazovni sustav predugo bio u službi religijske indoktrinacije", rekao je Nugent. "Religija čak nije ni valjano podučavana u školama i često nije objektivna. Djecu uče da prvo oblikuju svoja religijska uvjerenja, a tek zatim na red dolazi objektivno obrazovanje. Svoj predmet vidimo kao priliku za irsku djecu da steknu drugačiji pogled na svijet".

Cijeli će se predmet zasnivati na tezama Richarda Dawkinsa i njegovih knjiga o ateizmu i nepostojanju boga kao što su "Iluzija o Bogu" i "Čarolija stvarnosti".

U prilog ovom pokretu idu i najavljene reforme irskog ministra obrazovanja Ruairija Quinna koje je najavio kao "najveće od osnutka Republike Irske u 1920.-im godinama". Naime, on je obećao oduzeti moć Crkve u gotovo svim državnim školama te je predati u ruke lokalnih izabranih guvernera, no iako je ministar već dvije godine, njegovim reformama još se ne nazire početak.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.