Tko kaže da ti trebaju dvije? Oni rade badiće za žene koje su bile na mastektomiji

Foto: Monokini2

SKUPINA finskih dizajnera osmislila je liniju kupaćih kostima za žene koje su bile na mastektomiji zbog raka, odnosno operaciji uklanjanja dojke.

Žene koje su im pozirale stvarni su modeli, a ovi posebni badići trenutno se reklamiraju u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj. projekt je nazvan Monokini 2.0, slogan mu glasi "Tko kaže da ti trebaju dvije?", a za cilj ima promijeniti stav javnosti o ženi, njezinoj ljepoti i izgledu. Vodi ga umjetnički dvojac Katriina Haikala i Vilma Metteri, a na sve ih je inspirirala Elina Halttunen, žena koja je oboljela od raka dojke i podvrgnula se mastektomiji.

I dok se određeni broj žena nakon mastektomije odlučuje na plastičnu operaciju ugradnje nove dojke, mnoge, kao Elina, odabiru nastaviti živjeti samo s jednom dojkom i prihvatiti svoje novo tijelo. Kad je stiglo ljeto nakon operacije Elina je otišla u shopping, ali nije mogla pronaći badić.

"Težimo proširiti prihvaćeni okvir ljepote dizajnirajući kolekciju kupaćih kostima za žene koje su imale rak dojke i mastektomiju. Elina Halttunen kontaktirala nas je pred dvije godine. Kao umjetnice bavile smo se pitanjima spola, seksualnosti i društvenih normi, a Elina je to znala. Divimo se hrabrosti žena koje ovdje poziraju i oduševljeni smo pozitivnim reakcijama", kazala je Haikala za Daily Mail.

Elina je i jedan od 10 modela za kolekciju, a badić je sama dizajnirala. "Ne želim se skrivati, ne želim prestati plivati, ne želim ići na plastičnu operaciju, ne želim biti prisiljena upotrebljavati neudobne proteze na plaži. Želim se osjećati jednako aktivno kao što sam se osjećala prije raka i Monokini 2.0 mi omogućuje upravo to", poručila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.